2024. április 16., kedd

Kiszabadult Udalcov orosz ellenzéki vezető

Büntetésének letöltése után kiszabadult börtönéből kedden Szergej Udalcov orosz ellenzéki vezető, akit a Vlagyimir Putyin elnök elleni tüntetések szervezése miatt ítéltek szabadságvesztésre.

Udalcov szabadulásáról a felesége értesítette a nyilvánosságot Facebook-bejegyzésében. Közölte azt is, hogy férje szerdán sajtótájékoztatót tart.

Szergej Udalcov, a radikális Baloldali Front elnöke a 2011 decemberében kezdődött, majd a 2012-es márciusi elnökválasztás előtt és után folytatódó nagyszabású Putyin-ellenes tüntetések egyik főszervezője volt.  2012 októberében indítottak ellene büntetőeljárást, több mint két évig házi őrizetben, illetve vizsgálati fogságban volt, mielőtt elkezdte börtönbüntetését.

Udalcovot, illetve Leonyid Razvozzsajev ellenzéki vezetőt 2014 júliusban ítélték el négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre a rendőrség és a tiltakozók összecsapásába torkolló nagyszabású moszkvai tüntetésben játszott szerepéért, s a orosz hatalom megdöntésére irányul tevékenységért. 

Az erőszakba torkolló tüntetéseken többtucatnyit megsérültek. A tiltakozások kapcsán 32 ember ellen indult eljárás, közülük tizenegyet börtönre vagy házi őrizetre ítéltek, de a legsúlyosabb  ítélet Udalcovék ügyében született. Azóta az orosz törvényhozás számos, a tüntetéseket és a civilszervezetek politikai részvételét korlátozó törvényt hozott.