2024. április 19., péntek

Harminc liter eső négyzetméterenként

Szerdán visszatér a kánikula

A nagy hőséget követően vasárnap késő este megérkezett a viharral és nagy mennyiségű esővel kísért lehűlés. A jóval 30 Celsius-fok feletti vasárnap nappali hőmérséklet után hétfőn már csupán 20 fok volt. Érdeklődésünkre Goran Mihajlović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet időjárás-előrejelző szolgálatának osztályvezetője elmondta, hogy az országban Palicson esett a legtöbb eső, mégpedig 30 liter négyzetméterenként.

A városban több helyen még mindig állnak a víztócsák (Fotó: Lukács Melinda)

A városban több helyen még mindig állnak a víztócsák (Fotó: Lukács Melinda)

– Szerbiában jóval kevesebb csapadékot jegyeztünk vasárnap és hétfőn, mindössze 10–16 liter eső esett négyzetméterenként – mondta Goran Mihajlović.

Palicson hétfőn mérsékelten felhős idő volt, 24 fokos átlaghőmérséklettel. Kedden felszakadozik a felhőzet, reggel 16, a napi legmagasabb hőmérséklet pedig 30 fok körül várható. A hőmérséklet szerdán és csütörtökön növekszik, szerdán 36, csütörtökön pedig akár 39 fokos melegre kell számítani. Pénteken fokozatosan megnövekszik a felhőzet, az esti és az éjszakai órákban ismét nagyobb esőzések várhatóak. Az idei nyáron már ezt a lehűlést követően nem várható újabb kánikula, mondta el a szakember.

A szabadkai köztisztasági vállalat illetékeseitől megtudtuk, hogy a vasárnap éjjeli vihar nem okozott károkat a városban.