2024. április 25., csütörtök

„Zöld villanyáram” Bánátból?

A nagybecskereki hőerőmű (TE-TO) 2010 óta nem üzemel, bár korábban is csak keveset működött. A két fűtőkazánja és mind a négy turbinája egyetlen alkalommal sem volt egyszerre működésben. Sőt, még fél kapacitással sem.

A város lakásainak a távfűtését ugyanis a távfűtő művek végzi, a villanyáram termelése pedig túl költségesnek bizonyult. A Pannon Hőerőművek keretében működő létesítmény jelenleg tartalékegységként van nyilvántartva, gyakorlatilag azonban nem üzemel. A létesítményről mintha már lemondtak volna, de most felcsillant annak a reménye, hogy egyszer mégis beüzemelik.
Szerbia Villanygazdasága (EPS) ugyanis nemrég pályázatot tett közzé, olyan vállalkozókat keres, akik hajlandóak lennének megújuló energiahordozóvá alakítani a hőerőművet. A pályázatra augusztus végéig lehet jelentkezni a tervdokumentációkkal. A leendő beruházótól azt várják, hogy legalább évi 40 ezer tonna bálázott biomasszát dolgozzon fel, így teljes kapacitással termelhetnék a villanyáramot és a hőenergiát, ami évi szinten 10,5 megawatt hőenergiát jelentene. A biomassza árának az ingadozása gondot okoz, de Közép-Bánátban és a szélesebb régióban a nyersanyag biztosítása nem okozhat gondot. A biotermelés beindításával az EPS egyben eleget tenne a megújuló energiával kapcsolatos nemzetközi elvárásoknak. Szerbia ugyanis nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig az ország területén felhasznált energia 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja.
A bánáti Bótoson az idén üzembe helyeztek egy 600 kilowattos bioerőművet. A 2,5 millió eurós beruházást támogatta a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium, továbbá a holland kormány, az ENSZ Fejlesztési Programja, a holland Host társaság, valamint az Erste Bank.
A TE-TO hőerőművet 1989-ben felújították, de mivel hamarosan szétesett az ország, így nem tudták soha teljes mértékben hasznosítani. Az EPS korábban bejelentette, hogy 2020-ig bezárják a létesítményt.