2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS

Hetven év zöld-fehérben

A hétvégén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját a Szabadkai Körzeti Ligában szereplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub. A zöld-fehér egyesület 1946. június 15-én alakult Királyhalmán azzal a céllal, hogy összegyűjtse a labdarúgást kedvelő fiatalokat. Az első sportmunkások a klubban Julije Stipić elnök és Heinrich Kálmán titkár voltak. Az egyesület 1947 őszén költözött át Hajdújárásra, az addigi kék-fehér színe zöld-fehérre változott. A jelenleg is használt füves pályák 1977-ben jöttek létre, a 300 ülőhelyes lelátót 1987-ben adták át rendeltetésének, 1999-ben pedig korszerű tetőszerkezettel fedték be a lelátót. A felnőttcsapat leginkább a körzeti Szabadkai Körzeti Ligában szerepelt, de több alkalommal játszott a Vajdasági Liga északi csoportjában, valamint egy idényt a vajdasági premierligában is. A népszerű zöld-fehér alakulat legutóbb a 2014/15-ös idényben szerezte meg a Szabadkai Körzeti Liga bajnoki címét, a következő idényben pedig a dobogó harmadik fokán végzett a csapat. A serdülőegyüttes a 2007/08-as és a 2009/10-es idényben megnyerte a Szabadkai Körzeti Liga bajnoki címét, a felnőttcsapat pedig 2008-ban megnyerte a községi kupát.

A kétnapos ünnepségsorozat első napján az utánpótlás-korosztályok játszották a főszerepet. A házigazdák U7-es és U10-es csapata is a szabadkai Spartacus megfelelő korosztályú csapatával mérte össze erejét, a mérleg pedig egy győzelem és egy vereség. A fiatalabbak mérkőzésén a Vinogradar 5:4-es győzelmet aratott riválisa felett, míg az idősebb csapatok találkozóján 4:0-s szabadkai győzelem született.

Vasárnap előbb a házigazda és a klub főtámogatója, a szabadkai Masterplast vállalat öregfiú-csapatai mérték össze erejüket a rekkenő hőségben. A mérkőzés jó iramú volt, a végén pedig a hazaiak ünnepelhettek, mivel Engi Viktor három, Kečenović és Guljaš két-két, valamint Bošnjak és Rudinski egy-egy találatával 9:2 arányú győzelmet arattak. Az öregfiúk után a Vinogradarnak és a Szabadkai Körzeti Liga újoncának, a Horgos 1911 csapatának a mérkőzését élvezhette a közönség. A vezetést a vendégek szerezték meg Kolompár Gábriel góljával, a hazaiak azonban fokozatosan átvették a játék irányítását, és Engi Tihamér, valamint Nágel Csaba góljaival a maguk javára fordították a meccset. Ezen a találkozón fejezte be sikerekkel fémjelzett pályafutását Szalai Viktor, a hajdújárásiak legendás kapusa.

Az elmúlt 33 évben sok szép élménnyel gazdagodtam a klubban. Meg vagyok hatódva, hogy ez volt az utolsó húsz percem a kapufák között, nehéz szívvel fejezem be a pályafutásom. Háromszor voltam bajnok a zöld-fehérekkel, négyszer Szabadka válogatottjában is játszottam, úgyhogy csak kellemes emlékek kötnek szeretett klubomhoz. A focitól nem szakadok el véglegesen, mivel már egy ideje a fiatal kapusokkal foglalkozom. Remélem, sikerül olyan hálóőröket kinevelni, akik majd itt folytatják pályafutásukat – mondta Szalai, akit lecserélése után a közönség percekig tapsolt.

A jubileumi mérkőzést megtekintette Feró Lajos is, aki közel negyven évet töltött a Vinogradarban előbb játékosként, majd edzőként, végül pedig gondnokként.

Játékosként a Spartacus elleni kupameccsre emlékszem legszívesebben, melyet hatalmas meglepetésre 3:2-re megnyertünk. A Kék Galambok soraiban akkoriban Tapiska, Bogešić, Kujundžić, Kopunović és Jenovai is játszott, így nagy szó volt legyőzni őket. Edzőként nem tudtunk olyan nagy eredményeket elérni, mivel a gyerekek iskolába jártak, a felnőttek dolgoztak, nem edzettünk folyamatosan, de azért feladtuk a leckét a környező csapatoknak – mondta Feró.

A kultúrotthon nagytermében megtartott ünnepségen elsőként Nágel János, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke köszöntötte a vendégeket, többek között Bunford Tivadart, a szabadkai városi képviselő-testület elnökét, Horvát Tímeát, Szabadka alpolgármesterét, Goran Dračát, a Szabadkai Városi Labdarúgó-szövetség elnökét, Ivica Bоšnjakot, a városi labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának elnökét és Nenad Nikolićot, a Szabadkai Körzeti Liga elnökét. Nágel ünnepi köszöntőjében felelevenítette a kezdeteket, szólt arról, hogyan fejlődött fokozatosan a klub és az infrastruktúra, valamint kiemelte a legnagyobb eddigi sikereket is. Elmondta, hogy az év elején megválasztott új vezetőség célja a klub anyagi helyzetének a stabilizálása, így az egyesület új főtámogatója a tavaszi idény elejétől a szabadkai Masterplast magánvállalat lett. Az ünneplő házigazdákat Goran Drača, a Szabadkai Városi Labdarúgó-szövetség elnöke, Nenad Nikolićot, a Szabadkai Körzeti Liga elnöke és Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke is köszöntötte, majd elismerő oklevelet vehettek át azok a személyek – köztük Draško Kapor, a Vinogradar alapítóinak egyetlen életben lévő tagja is –, akik az elmúlt hét évtizedben segítették a klub működését.

A népszerű zöld-fehér klub az előttünk álló idényben a felnőttcsapat mellett a serdülő-, az U10-es és az U7-es csapattal szerepel a Szabadkai Körzeti Ligában. A felnőttek augusztus 20-án rajtolnak a Szabadkai Körzeti Ligában, az első fordulóban a Zenta együttese látogat Hajdújárásra.