2024. április 25., csütörtök

Pulai Árpád az idei Nagyapáti Kukac Péter-díjas

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) hétfőn megtartott ülésén egyhangú döntéssel Pulai Árpád textilművésznek ítélte oda a 2017. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat.

A zsűri indoklása szerint Pulai Árpád a képző- és iparművészet felénk méltatlanul mellőzött ágát műveli eredeti módon és magas színvonalon. Munkáiban megkérdőjelezi a tömegirányzatokat, és következetesen saját vízióját építi. Egy olyan víziót, amely kivételesen egyedi szemléletű és modern, mélyen a hagyományokban gyökerező, mégis teljes mértékben korunkhoz szóló. Művei azt bizonyítják, hogy a hagyományos anyag, a gyapjú, a belőle készült nemez ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb anyag is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. Az új anyagok, új technikák, eljárások beemelésével kísérletezve az idő és az emlékezet rétegeit kutatja.

Pulai Árpád 1986-ban született Verbászon. 2012-ben szerzett diplomát a belgrádi Iparművészeti Kar textiltervezői tanszékén. Nevéhez fűződik a szenttamási Čunak hagyományőrző egyesület megalapítása, amely a hagyományos textiltechnikák megőrzését és újraértelmezését tűzte ki céljául. Tanított az újvidéki Bogdan Šuput művészeti középiskolában, majd 2015-től a belgrádi Iparművészeti Kar szakmunkatársa a textilművészeti tanszéken. Számos művészeti projektumban vett részt itthon és külföldön.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adják át 2017. szeptember 15-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is.