2024. március 28., csütörtök

Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat

Varsót nyugtalanítja az egy hónap múlva kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlat, figyelemmel fogja kísérni, de rendkívüli intézkedéseket nem tesz - közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban.

"Figyelmesen nyomon követjük, aggodalommal nézzük, mert a legutóbbi két hadgyakorlat forgatókönyve kissé ijesztő volt Lengyelország számára amiatt, hogy tartalmazta a katonai és nukleáris csapást Lengyelországra, Varsóra. Készülünk a szeptemberi hadgyakorlat követésére, de természetesen semmilyen rendkívüli intézkedést nem foganatosítunk" - idézte Waszczykowskit hétfőn az orosz hírügynökség.
A külügyminiszter hozzátettette, hogy augusztus végén Lengyelországban látogat Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és vele is megvitatják ezt.
Waszczykowski szerint az orosz-fehérorosz hadgyakorlatra nincs semmi szükség, mert a NATO-nak egyáltalán nincs semmilyen "agresszív szándéka" Oroszországgal szemben, és mind Lengyelország, mind pedig a NATO katonai doktrínája védelmi jellegű.
"Vessenek pillantást a katonai alakulataink elhelyezkedésére, és kiképzéseire - mind védelmi jellegűek, és a NATO-nak sincs agresszív doktrínája, amely előirányozna Oroszország elleni támadást, megfélemlítést és fenyegetést" - tette hozzá Waszczykowski.
A Nyugat-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlatot szeptember 14-20 között tartják meg Fehéroroszország területén. Korábban több NATO-tagország is aggodalmát fejezte ki miatta. Dalia Grybauskaite litván elnök a minap bejelentette, hogy a hadgyakorlat idejére az Egyesült Államok megkétszerezi a litván légterében járőröző vadászgépeinek a számát, megnövelik a katonák, más hadieszközök és a hadihajók számát is. Az Egyesült Államok egy századnyi katonát vezényel minden balti tagköztársaságba közvetlenül az orosz-fehérorosz hadgyakorlat megkezdése előtt.
A litván védelmi minisztérium egy jelentést készítette a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyről, és különös hangsúlyt kapott benne a Nyugat-2017 hadgyakorlat jelentette veszély. Minszk találgatásnak minősítette a jelentést, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig Vilniusra külföldről ráerőltetett "totális oroszellenességnek" nevezte.