2024. április 19., péntek

Keresik a lázadókat Venezuelában

10 embert még mindig keresnek azok közül, akikről azt állítják, hogy rátámadtak egy laktanyára, és lázadást szítottak az ország északnyugati részén Venezuelában.

Az akcióról úgy tudni, hogy egy húsz fős csapaté volt. Két embert lelőttek, egyet megsebesítettek, hetet elfogtak a katonák. Azt nem tudni, hogy a szökésben lévők között vannak-e katonák, de azok között, akik a laktanyában rekedtek, csak egy valaki viselt egyenruhát, róla kiderült, hogy pár hónapja dezertált.

Az elnök, akinek a lemondásáért tömegek tüntetnek hónapok óta, kijelentette, hogy mindnyájukra a legsúlyosabb büntetés kiszabását kéri függetlenül attól, hogy civilek vagy katonák-e.

A közösségi oldalakon megjelent videó szerint 41. Brigádnak hívják az elkövetőket, és nem puccsot akartak, csak helyreállítani az alkotmányos rendet Venezuelában.

Az ellenzék szerint mindez a kormány műve volt, hogy így leszámolhasson velük.

Miranda állam kormányzója, az ellenzéket vezető Henrique Capriles arról beszélt egy rendezvényen, hogy nem hisznek a hadsereg engedelmességében már csak azért sem, mert manapság a venezuelaiak többsége ugyanazoktól a gondoktól szenved.

Eközben továbbra is folyik az utcai harc a nagyvárosokban. Március legvégén, a legfelsőbb bíróság egyik döntésével szabadultak el az indulatok. Az országos tüntetéshullámnak száznál is több halottja és több ezer sebesültje van Venezuelában.