2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött a XXI. század

Készül az állampolgárok központi, elektronikus nyilvántartása

Az ígéretek értelmében hamarosan leáldoznak a tolóablakok napjai, illetve közeleg a nap, amikor többé nem kell kiváltani állampolgársági bizonylatot, vagy anyakönyvi kivonatot.

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Fonet)

Ana Brnabić miniszterelnök (Fotó: Fonet)

Ez hangzott el, miután Nebojša Stefanović belügyminiszter és Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter aláírták a két tárca közötti együttműködési megállapodást.

Ennek mentén megkezdődik az állampolgárok központi, elektronikus nyilvántartásának kidolgozása.

– Ha elkészül a központi nyilvántartás, a polgároknak nem kell többé a tolóablaknál különböző bizonylatokra várakozniuk. Ha valamelyik dokumentum kiállításához bizonylatokra van szükség, a tisztviselők a központi nyilvántartó összeállítását követően ezeket elektronikusan is elérhetik majd – magyarázta Stefanović.

Branko Ružić hiszi, hogy a közigazgatás modernizálása a tisztviselők munkáját is megkönnyíti és hatékonyabbá teszi, hiszen – emelte ki – a különféle nyomtatott dokumentumok, bizonylatok mindenkinek megkeserítik az életét.

Ezzel az ügyintézésben is kezdetét vette a XXI. század, közölte Ana Brnabić, miniszterelnök, aki jelen volt a megállapodás aláírásánál.

Szavai szerint a polgárok megérdemlik, hogy többé ne legyenek a bürokrácia áldozatai.