2024. április 25., csütörtök

Nagy árat fizethetnek a kartellező német autógyártók

Ha beigazolódik a Volkswagen, Audi, BMW, Daimler és a Porsche közötti kartellezés, több milliárd eurós bírságot fizethetnek a gyártók

Akár több milliárd eurós bírságot is fizethetnek azok a német autógyártók, amelyek a Spiegel oknyomozó riportja alapján évtizedek óta összejátszottak – utalt az EU által kiszabható büntetés mértékére Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos. Az elmúlt tíz évben kilenc esetben összesen 10 milliárd euró bírságot szabott ki autóipari cégekre kartellezés miatt az EU, és ebből jól látható, hogy milyen nagyságrendről lehet szó a német autógyártók összejátszása esetén – mondta Oettinger. Az EU-biztos szerint azonban még időre van szükség annak kiderítésére, hogy a sztenderdek kidolgozásához szükséges egyeztetésekről volt-e szó vagy olyan megállapodásokról, amelyekkel a beszállítókat és a fogyasztókat károsították meg.

SÚLYOS MILLIÁRDOK

A botrány kirobbanását követően már írtunk arról is, hogy a hatóságok az előző évi bevételek akár tíz százalékára rúgó bírságot is kivethetnek a cégekre, ez pedig több tízmilliárd euró is lehet, hiszen a Volkswagen árbevétele tavaly 217, a Daimleré 153, a BMW-é pedig 94 milliárd euró volt. Ez alapján a Volkswagen csaknem 21, a Daimler 15, a BMW pedig 9 milliárd euró bírságot fizethetne. Ennél azonban valószínűleg jóval kisebb bírságot fizetnek majd az érintett vállalatok, ha beigazolódik a kartellgyanú, ráadásul a Volkswagen és a Daimler, amely önfeljelentést tett, vélhetően a lehetséges bírság töredékét kaphatja bírságként.
Ezen felül értendő az az összeg, amit kártérítési perek után fizethetnek az autógyártók, például a beszállítóknak, a vevőiknek vagy a részvényeseknek. A német fogyasztóvédelem vezetője, Klaus Müller szerint több tízezer per jöhet, ha beigazolódik a kartellgyanú, valószínűleg az amerikaiakhoz hasonló gyűjtőperekre kerülhet sor Európában is. A perek alapját egyrészt az jelentheti, hogy a vásárlók jóval többet fizettek az autóikért, mint amennyit kellett volna, másrészt az is, hogy az autók a lehetségesnél alacsonyabb technikai színvonalúak voltak, kérdés azonban, hogy ezt lehet-e bizonyítani bíróság előtt.

ÉVTIZEDES ÖSSZEJÁTSZÁS

Mint arról korábban beszámoltunk, a Spiegelhez eljutott információk alapján még sosem volt ekkor összejátszás német vállalatok között, mint amire most bukkant rá titkos dokumentumok alapján a Spiegel. A kartellt öt német autógyártó, a Volkswagen, Porsche, Audi, Daimler és a BMW hozta létre, az 1990-es évek óta rendszeres találkozókon döntöttek sokszor még a legapróbb technológiai részletekről is. A kartellezésre a versenyhivatali eljárás után derült fény, a részletek megismerését az is segítette, hogy a kartellben résztvevő Volkswagen önfeljelentést tett és több fontos részletet is elárult a vállalatok közötti összejátszásról.