2024. április 20., szombat

Ünnepelt a folyamőrség

Augusztus 6-a Szerbiai Katonaság Folyamőrségének az ünnepnapja, ebből az alkalomból szerveztek tegnap látványos hadihajó-felvonulást a Razzia áldozatai rakpartnál.

1915. augusztus 6-án a čukaricai dokkból kiúszott az első szerb folyami hadicsónak, a Jadar névre keresztelt, páncélozott úszóalkalmatosság volt a Szerb Királyság folyamőrségének első hajója.

Az ünnepségen Miloš Vučević polgármester társaságában jelen volt Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter is, aki a felszólalásában folyóink védelmének jelentőségét méltatta: – Szerbia kiharcolta azt, hogy saját maga döntsön bel- és külpolitikai megnyilvánulásairól, erről a jogról soha nem fogunk lemondani! Ezért kell erős hadsereget felépítenünk, olyant, amelynek tagjai elégedettek, olyant, amelyet tisztel és megért közösségünk – mondta a miniszter.

A polgármester arra emlékeztetett, hogy a szerbiai folyamőrség „szíve” Újvidéken lakozik, városunk mindig is jó házigazdaként fordult hozzá, partneri viszonyt alakítottunk ki katonaságunknak ezzel a nemével. – Hiszek abban, hogy az új honvédelmi miniszterrel együttműködve folytathatjuk azoknak az elképzeléseknek a megvalósítását, amelyek az önkormányzat és a minisztérium megbeszélései során születtek, és amelyek a Szerbiai Katonaság újvidéki ingatlanjaira vonatkoznak. Ma is erről beszélgettem a miniszterrel, ez a téma mind városunkra, mind katonaságunkra nézve igen fontos – mondta Vučević, majd gratulált a folyamőrségnek, amely szava szerint a „béke őre tengerünkön, a Dunán”.