2024. április 19., péntek

A bajnok tűzoltóhölgyek

A gunarasi női tűzoltócsapat bronzérmes lett az ausztriai nemzetközi versenyen

Ha egy olyan kis faluról beszélünk, mint Gunaras, akkor kevés embernek jutna eszébe, hogy európai színvonalú tűzoltócsapatuk van, noha épp ez a helyzet: az önkéntes tűzoltótestület női csapata harmadik lett Villachban, a 16. Nemzetközi Tűzoltó Versenyen és Találkozón. Szerbiát több csapat is képviselte a versenyen, de más nagyobb települések sem tudtak olyan szép eredményt elérni, mint a gunarasiak. Ez nem véletlen, hiszen a faluban óriási hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak, és nem először indultak Szerbia színeiben nemzetközi versenyen.

Sinkovics Dóra, a tűzoltótestület titkára és a bronzérmes csapat felkészítője arról számolt be lapunknak, hogy a hölgyek már gyermekkoruk óta részt vesznek versenyeken.

– A mostani formáció tagjai korábban a pionír és a junior csapat tagjai voltak. 16 évesen kerültek be ebbe a csoportba, és rögtön szép eredményeket értek el. Elsők lettek a községi versenyen, ahonnan továbbjutottunk a körzeti versenyre. Ezt is megnyerték, és a tavalyi évben részt vehettünk az országos versenyen Zlatiborban. Ott másodikak lettünk, és ennek köszönhetően mehettünk a nemzetközi versenyre Villachba, Ausztriába – számolt be a Sinkovics, majd arról is szólt, hogy nem volt könnyű összehozni az edzéseket.

– Elég szétszórtan élnek a csapat tagjai, mert laknak Szabadkán, Topolyán, van aki Szegeden jár iskolába, van aki Újvidéken. Épp ezért csak hétvégente tudtuk összeszedni a csapatot. A felkészülést megkezdtük még március folyamán, és minden hétvégén összejöttünk edzeni. A gerendát és az alagutat csak Zentán tudta három lány kipróbálni, mert Topolya községben ilyen nincs. A verseny előtt is nehéz volt összeszedni a csapatot, mert az egyikük a diplomamunkáját csinálta, a másik gyakorlaton vett rész, a harmadik pedig az egyetemre felvételizett. Végül mindent sikerült elintézni, és az egész csapat eljutott a versenyre – mondta el a felkészítő.

Ausztriában a nemzetközi versenyen több, mint 160 csapat vett részt, a gunarasi csapatnak 23 másik csapattal kellett megküzdenie. Erdődi Ágota 10 éves kora óta vesz részt a tűzoltótestület munkájában. Elmondása szerint igen erős konkurenciával kellett megküzdeniük.

Horváth Mátyás, a testület elnöke, Sinkovics Dóra és a csapat négy tagja (Lakatos János felvétele)

Horváth Mátyás, a testület elnöke, Sinkovics Dóra és a csapat négy tagja (Lakatos János felvétele)

– Tudtuk, hogy egy rangos versenyre megyünk, de csak ott láttuk meg, hogy milyen magas színvonalú az egész. Nagyon izgultunk, de segítőkészek voltak a bírók. A helyszínen két napunk volt a felkészülésre. Az is fantasztikus érzés volt, amikor az ünnepi felvonuláson az országot képviseltük. Mi két versenyszámban versenyeztünk: stafétában és szerelésben. A szerelésnél minél gyorsabban össze kellett raknunk a szívó oldalt. A stafétánál egymásnak adtuk át a sugárcsövet és meghatározott akadályokon kell átjutni, mint pl. a gerendák és az alagút – mondta el Erdődi. A versenyen sok volt a hivatásos tűzoltó is, akikkel nehéz volt felvenniük a versenyt. Ettől függetlenül a gunarasi hölgyek mindent beleadtak, és nagyon megörültek a harmadik helynek.

– Nagyon nagy motivációt adott ez a verseny, ezért szeretnénk minél jobbak lenni és kijutni a következő nemzetközi versenyre is, ami Szlovéniában lesz – fogalmazott a fiatal tűzoltóhölgy.

A gunarasi csapat részvételének anyagi hátterét, a villachi nemzetközi tűzoltóversenyen Topolya község önkormányzata, a helyi közösség és a Szerbiai Tűzoltó Szövetség biztosították. A szükséges ruhákat magánvállalkozók és egyéb támogatók szponzorálták.

Nyitókép: Horváth Mátyás, a testület elnöke, Sinkovics Dóra és a csapat négy tagja (Lakatos János felvétele)