2024. március 28., csütörtök

Tizenhatodik alkalommal Fokhagymafesztivál

Bár a lenyugvó Nap sugarai szelídebben tűztek a ludasi vásártérre, mint a délutáni órákban, a hőség kora este is fogságában tartotta a teret, a helyiek és vendégeik ennek ellenére is tömegesen érkeztek szombaton a hagyományos Fokhagymafesztiválra. Ez volt a huszadik alkalom, hogy Ludason falunapot ünnepeltek, valamint tizenhatodszorra szervezték meg a falvat jellemző fűszernövénynek szentelt fesztivált. Ludason szinte nincsen olyan család, aki ne termesztene fokhagymát, így a kiállítósátorban roskadoztak a pultok. Kedvező áron nemcsak felfűzve vagy kilóra lehetett vásárolni, de a látogatók fokhagymából készített asztali díszeket, szemrevaló dekorációs tárgyakat is beszerezhettek.

A fesztivál a helyiek versenyével kezdődött. Először a felnőttek mérték össze tudásukat és tapasztalatukat a füzérfonó versenyen. Idén csak asszonyok versengtek egymással. Mindenki értékes ajándékkal térhetett haza, még az utolsó helyezett is. Ezt követően tartottak a gyerekek számára fokhagymabontó vetélkedőt. Mint minden évben, a nagyszínpadon ezúttal is bemutatták a falu lakosságának az utóbbi egy évben született kisbabákat. Ludason az elmúlt 24 hónapban 8 gyermek jött világra. A szervezők jóvoltából a babák és szüleik ajándékcsomaggal térhettek haza.

A fesztivál hivatalosan Aladics Tibornak, a ludasi helyi közösség közgyűlése elnökének a köszöntőjével kezdődött. Mint kiemelte, büszke a településre, a helyiekre, a termelőkre, kitartásukra és a település hagyományaira, amelyeket konokul őriznek.

– Üzenem a nagyvilágnak, hogy Ludas nem adja fel. Ludas élni és fejlődni akar – fogalmazott Aladics Tibor, majd köszönetet mondott minden támogatónak, aki adományával és egyéb segítségével hozzájárult a rendezvény megtartásához.

A rendezvény egyik támogatója Szabadka város önkormányzata. Horvát Tímea alpolgármester elmondása szerint a ludasi Fokhagymafesztivál ékes példája annak, hogyan tud egy közösség életet szervezni saját maga számára. A fokhagyma megélhetési biztonságot jelent a helyiek számára, a fesztivál pedig alkalom és lehetőség arra, hogy a falu apraja-nagyja összejöjjön, a külföldön élők pedig hazalátogassanak – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Horvát Tímea, külön kiemelve, hogy a szervezők évről évre látványos alkalmi műsorral kedveskednek az érdeklődőknek. A falusi élet egyik legfontosabb momentuma az, hogy az idősebbek átadják a fiataloknak azokat a hagyományokat, amelyek a magyar közösség életét jellemzik – emelte ki.

A köszöntőket követően a látogatók a Ludas Matyi Művelődési Egyesület műsorát tekinthették meg, majd este kilenctől a Joker zenekar közreműködésével hajnalig tartó mulatság kezdődött.