2024. április 18., csütörtök

Székelyföld szerelmesei Kishegyesen

A hétvégén a kishegyesi Kátai-tanyán tartotta éves közgyűlését és találkozóját a Székelyföld Szerelmesei Egyesület. A háromnapos találkozó során az egyesület tagjai a hivatalos rész mellett megtekintették Kishegyes és Topolya nevezetességeit is. Kovács László, az egyesület topolyai tagozatának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az egyesületnek Magyarországon van a központja.

A Székelyföld Szerelmesei Egyesület tagjai a topolyai katolikus templom előtt

A Székelyföld Szerelmesei Egyesület tagjai a topolyai katolikus templom előtt

– Az egyesületet 2010-ben jegyezték be, és Szigetváron van a központja. Telephelyei vannak Körösladányban, Dunaharasztin, Gyergyószentmiklóson és most már Topolyán is. Az egyesület fő tevékenysége a jótékonykodás, a szegény sorsú gyerekek, családok segítése, a hagyományok megőrzése és a nemzeti, keresztény szellem ápolása. Évente tartunk közgyűlést, minden évben máshol. Topolya három éve csatlakozott az egyesülethez mint szimpatizáns, és 2 éve vették fel az első topolyai tagot. A mostani közgyűlésen három új taggal bővült a topolyai taglétszám, ami így elérte a kilencet – mondta el Kovács.

Az egyesület topolyai tagozata tavaly kérvényezte, hogy itt kerüljön sor a közgyűlésre. Az lebegett a szemük előtt, hogy az anyaországban még mindig keveset tudnak a Délvidékről. Épp ezért ez alatt a három nap alatt igyekeztek minél jobban bemutatni Kishegyest és Topolyát – tudtuk meg a topolyai tagozat vezetőjétől, aki arról is beszámolt, hogy a kishegyesi találkozón 70 tag és szimpatizáns vett részt.

Kovács végezetül elmondta, hogy mivel a Székelyföld Szerelmesei Egyesület még viszonylag új szervezet Topolyán, ezért egyelőre igyekeznek megfogalmazni lehetőségeiket és programjaikat. Az elsődleges vezérelv mindenképpen a hagyományok megőrzése és ápolása, valamint a bemutatásuk – fogalmazott a vezető.