2024. április 19., péntek
SZENTTAMÁS

Rendkívüli véradási akció

A Vöröskereszt szenttamási szervezete augusztus 3-án szervezte meg az idei második rendkívüli önkéntes véradási akcióját. Lapunknak a Tartományi Vérátömlesztő Intézet ügyeletes orvosa, dr. Vaso Kulidžan elmondta, a meghívásnak ezúttal 44 régi és egy új véradó tett eleget, azzal, hogy nyolc önkéntest különböző okok miatt visszautasítottak:

Nyáron és kora ősszel a balesetek miatt sokkal nagyobb a vérhiány (Fotó: Paraczky László)

Nyáron és kora ősszel a balesetek miatt sokkal nagyobb a vérhiány (Fotó: Paraczky László)

‒ A nyári hónapokban a szabadságokra és a nagy hőségre való tekintettel a véradók kisebb számban szoktak jelentkezni, így a csütörtöki szenttamási akcióval meg lehetünk elégedve. Mint ismeretes, nyáron és kora ősszel különösen nagy a véradók szerepe, ugyanis ilyenkor a balesetek miatt sokkal nagyobb a vérhiány, mint az év más szakában ‒ mondta a többi között dr. Kulidžan. Egyúttal felhívta mindazok figyelmét, akik érdeklődnek ez iránt a humánus akció iránt, hogy a kórházakban és az újvidéki Vérátömlesztő Intézetben folyamatosan adhatnak életmentő folyadékot.
A szenttamási Vöröskereszt titkára, Bergel Zoltán elmondta, ez az úgynevezett női akció volt , ugyanis a nők csak négyhavonta adhatnak vért, de természetesen férfiak is jelentkezhetnek, akik az előző akciókból valamilyen okból kimaradtak.
‒ Sajnos, a hőség az emberek szervezetére is kihatással van, így a vérre is, ennek ellenére elégedettek vagyunk az akcióval – mondta a titkár. Hozzátette, a következő véradásra már augusztus végén vagy szeptember elején sor kerül, azzal, hogy addig népszerűsítő előadásokat szerveznek majd a helyi gimnáziumban, bízva abban, hogy ezáltal a diákok is mind többen bekapcsolódnak ebbe a humanitárius folyamatba.
A kérdésre, hogy a szenttamási Vöröskereszt hogyan készült fel a nagy hőségre, Bergel Zoltán elmondta: a település több pontján ivóvizet osztanak majd az aktivisták. Állandó készenlétben van az önkormányzat.