2024. április 20., szombat

A török elnök kötelező bírósági viseletet szabott meg a puccsisták és a terroristák számára

Recep Tayyip Erdogan török elnök kötelező egyenruhát szabott meg a tavalyi sikertelen puccskísérletben való részvétel vagy terrorizmus miatt bíróság elé álló vádlottaknak szombaton.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A kelet-törökországi Malatyában egy stadion átadása alkalmából beszédet mondó Erdogan közölte: a feltételezett puccsisták barna kezeslábast, míg a feltételezett terroristák barna nadrágot és felsőt kapnak.
"Innentől nincs olyan, hogy úgy öltöznek, ahogy akarnak" - idézte a török vezetőt az Anadolu török állami hírügynökség. Erdogan mandulaszínűként írta le az új egyenruhát.
A török elnök először a tavaly július 15-én végrehajtott puccskísérlet egyéves évfordulóján követelt a guantanamói börtönviselethez hasonló egyenruhát a fenti bűncselekmények miatt bíróság elé álló vádlottaknak. A kérdés azután került napirendre, hogy néhány nappal korábban egy állítólagos puccsista hero (hős) feliratú pólóban jelent meg a törvényszéken. Azóta többeket őrizetbe vettek már terrorizmus népszerűsítésének gyanújával, mert hasonló felsőket viseltek.
A sikertelen puccskísérlet óta több mint 50 ezer embert tartóztattak le és százezreket bocsátottak el állásukból Törökországban.