2024. április 19., péntek

Befűtött Lucifer

A jövő hét elején enyhülés várható, de a trópusi hőmérsékletek gyorsan visszatér(het)nek

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta; Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben, nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.” – írta Arany János. Azt nem tudhatjuk, hogy több mint 170 évvel ezelőtt hogyan próbált felfrissülni a költő a nyári kánikulában, mint ahogyan azt sem, hogy az akkori forróság összehasonlítható-e a Szerbián és Európa tíz másik országán végigsöprő legújabb hőhullámmal, az viszont biztos, hogy aki csak teheti, menekül a tűző napsugarak elől. Egyébként az olasz meteorológusok Lucifernek nevezték el a hőhullámot.

A hétvége folyamán a legmagasabb nappali hőmérsékletek az ország több régiójában is elérhetik a 42 Celsius-fokot – a hőmérsékleteket természetesen nem a tűző napon, vagy az aszfalton mérik. Az éjszakák sem hoznak számottevő felfrissülést, a hőmérsékletek szinte sehol nem csökkennek 25 Celsius-fok alá.

Vasárnap délután megvastagodhat a felhőtakaró és helyenként záporra, zivatarra, esetleg szélviharra van kilátás. Hétfőn a legmagasabb hőmérsékletek már „csak” 32-33 Celsius-fok környékén alakulnak, majd kedden és szerdán ismét megközelíthetik a 34-35 Celsius-fokot. Csütörtökön érkezhet egy újabb lehűlés, amit követően a legmagasabb nappali hőmérsékletek 31-30 Celsius-fok környékén alakulhatnak. Egyébként az időjósok véleménye ezúttal különösen megoszlik azzal kapcsolatban, hogy mikor érkezik az érdemi lehűlés és pontosan hány fokkal mérséklődik a meleg. Ahány meteorológiai szolgálat és internetes portál, annyi – egymástól igencsak eltérő – előjelezés.

A meteorológusok már megfigyelték, hogy nagyjából 35 évenként váltják egymást a forró és a hűvösebb nyarak, nyilatkozta Nedeljko Todorović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) munkatársa. Szavai szerint a mostani forró periódus 1986-ban kezdődött, vagyis várhatóan 2021-ig tart. Azt követően kezdődik a következő 35 éves, ezúttal hűvös, periódus, emelte ki a szakértő.