2024. március 29., péntek

Határtalan természetvédelem

Az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a túrkevei Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület, valamint a moholi Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet 2018 májusáig határon átnyúló természetvédelmi projektumot bonyolít le kisiskolások számára Adán, Moholon és Óbecsén.

Természetjárás Szász Béla vezetésével a moholi Tisza-parton (Fotó: Csincsik Zsolt)

Természetjárás Szász Béla vezetésével a moholi Tisza-parton (Fotó: Csincsik Zsolt)

A július végén megkezdett program fő célja a természetvédelemmel foglalkozó helyi közösségek kialakítása, amelynek érdekében természetvédelmi előadásokat szerveznek, valamint az ehhez szükséges magyar nyelvű kiadványokat biztosítanak az anyaországi civil szervezetek közreműködésével.

A program nyitányaként a közelmúltban Szász Béla, a Giligán elnöke tartott előadást a kisiskolás gyerekeknek a helyi növény- és állatvilágról Moholon, a Tisza-parton. Elmondta, hogy két éve kerültek kapcsolatba a Zöldikével, és azóta rendszeresen ellátogatnak Moholra, illetve a moholiak Túrkevére. Az idén több közös pályázatot nyújtottak be, hogy pénzt, munkát hozzanak, és eljuttassák Vajdaságba azokat a dolgokat, amikkel otthon is foglalkoznak.

– A nyertes pályázat címe: A vajdasági fiatalok közösségszervezése a helyi és a magyarországi civil szervezetek segítségével. A program lényege, hogy próbáljunk kialakítani egy közösséget, amit a Zöldike gyakorlatilag már csinál a fatelepítésekkel és a madárodúk kihelyezésével. Ezt próbálnánk a nálunk bevált keretek közé szorítani, hogy hosszú távon megmaradjon és működjön, valamint kialakuljon egy olyan kör, amely ezt tovább is akarja vinni, ha úgy adódik. Ez a program alapötlete, erre épül rá az, hogy egyrészt kiadványokat hozunk Magyarországról, másrészt készítünk mi is kiadványt, ami kifejezetten idekerül. A Giligánnak a természetvédelemben elég széles körű kapcsolatai vannak Magyarországon, ahol rengeteg kiadvány készül a gyerekeknek. Viszont úgy vesszük észre, hogy itt se forrás, se kapacitás nincs ezekre a dolgokra. Ezek nélkül is lehet beszélni a természetvédelemről, de jól jönnek a kiadványok, például egy madárhatározó, amit az előadások vagy a tanórák alkalmával elő lehet venni. Ilyen és ehhez hasonló kiadványokat gyűjtünk össze a magyarországi civil szervezetektől, és ezeket juttatjuk el Moholra. Az elmúlt évben is hoztunk közel ezer darab kiadványt, és ezt szeretnénk folytatni – magyarázta Szász Béla, aki hozzátette: – A programhoz hozzátartozik, hogy rendszeresen fogunk a Vajdaságba járni, havonta-kéthavonta egy alkalommal. Azt tervezzük, hogy Adán, Moholon és Óbecsén az iskolai órák keretén belül tartunk egy-egy természetvédelmi előadást arról a témáról, amit a tanár kér, vagy amit a gyerekek szeretnének. Kezdve az újrahasznosítástól a gombákon és a madarakon át a növényekig. Mindarról beszélgetünk, amihez kedvük van, a lényeg, hogy gyerekek jól érezzék magukat. Így szeretnénk bevonni a programba tanárokat, a civil szervezeteket, a gyerekeket, illetve rajtuk keresztül a szülőket, és talán ebből szépen kialakul egy kis kör, amire hosszú távon lehet építeni – közölte a Giligán elnöke.

Báity Ferenc

Báity Ferenc

A Zöldike vezetője, Báity Ferenc elmondta, a moholi egyesület számára nagyon fontos, hogy minél több határon átnyúló projektumban vegyen részt. Egyrészt szeretnének a helyi gyerekeknek minél több természetvédelmi előadást tartani, illetve így magyar nyelvű kiadványokhoz juthatnak a fiatalok, akik ezeket az ismereteket anyanyelven sajátíthatják el. Másrészt fontosak a projektumok a civil együttműködés és a magyar–magyar kapcsolatok miatt is, bár szeretnének nyitni a régió más civil szervezetei felé is. Kiemelte, hogy a Zöldike 2013-as megalakítása óta két fő célkitűzésük van. Az egyik a természetvédelem oktatása, főként a fiataloknak, a másik pedig az erdősítés, mert Moholon kevés zöldövezet található. A jelenlegi programmal kapcsolatosan megjegyezte, hogy az előadásokat ezentúl a magyar mellett szerb nyelven is szeretnék megtartani, hogy a magyarországi Giligán egyesület által közvetített ismeretek minden helybeli gyerekhez eljussanak.