2024. április 23., kedd

Túl a huszonhetedik táborzáráson

ÖKO-CAMP jövőre is lesz – Az eddigiek mellett természetfotós szakcsoportot indítanának

Véget ért a huszonhetedik ÖKO-CAMP, melyet a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervez minden évben a Topolyai-tó partján.

Az észtországi Aigar Liping a walkie-talkie használatát mutatja be (Sihelnik Ágnes felvétele)

Az észtországi Aigar Liping a walkie-talkie használatát mutatja be (Sihelnik Ágnes felvétele)

Az idei tábor is érdekes ismeretterjesztő és szórakoztató programokat kínált a táborozóknak. A huszonhetedik táborban a herpetológiai, pók- és rovartani, valamint az ornitológiai szakcsoport volt a legnépszerűbb. A hüllőkkel és kétéltűekkel foglalkozó herpetológiai szakcsoportot Lénárd Endre és Balázs Áron vezették. A pók- és rovartani csoport vezetését a korábbiakhoz hasonlóan Suturović Edita és Pecze Vukajlović Natália végezte, és az ornitológiai csoport vezetésében sem történt változás: Sihelnik József látta el ezt a feladatot. A szabadidős programokat Kecskés Ildikó, Tóth György Ibolya, valamint Kalapáti Árpád koordinálták. Előadók tekintetében sem volt hiány. Az idei tábor mindennapjait Faggyas József citerabemutatója, Micsik Béla hangszerkészítő foglalkozása, Mamuzsics Mihály íjászbemutatója, dr. Szabó T. Attila szakmai előadása a hóvirágról, valamint az észtországi Liping család előadásai és bemutatói tarkították.

A tábor vezetését immár ötödik alkalommal az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke, Harkai Ákos látta el. Ő a következőképp értékelte az idei tábort:

-Az idei tábort mindenképp sikeresebbnek könyvelhetjük el, mint az előző évek táborait. Elsősorban azért, mert több résztvevőnk volt. A táborlakók főként Topolyáról, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Zentagunarasról, Szabadkáról, Oromhegyesről, Magyarkanizsáról érkeztek, de volt két budapesti, és három somoskőújfalui táborozónk is. Másodsorban az előadások tekintetében is sikeresebb és érdekesebb volt az idei tábor. A tábor történetében első alkalommal észtországi vendégek érkeztek hozzánk. A Liping család előbb egy nagyelőadás keretein belül mutatta be nekünk Észtországot, annak élővilágát, és az Aigar Liping által vezetett egyesület, az Estonian Survival Society tevékenységi körét. A későbbiekben pedig gyakorlati előadásokat, bemutatókat tartottak. Többek között tűzgyújtási technikákat sajátíthattak el tőle a táborozóink. Ezenkívül bemutatta a drón, a walkie-talkie, és az éjjellátó funkciós kameracsapda használatát is, amelyeket a természetben és a természetvédelemben is széles körben használhatunk. Ezek a bemutatók nagy sikert arattak mind a gyerekek, mind a csoportvezetőink körében. Tovább színesítette a tábori programot dr. Szabó T. Attila előadása is, aki Balatonfürederől látogatott Topolyára. Személyében nem mást, mint a Galanthus Project 2020 megálmodóját és fő koordinátorát tisztelhetjük. Ez alkalommal ismét tapasztalat- és információcserére került sor a Galanthus Project eredményeit illetően.

Az Arcus elnöke elárulta azt is, hogy bár még csak most zárult a huszonhetedik tábor, de már most készülnek a következőre. – Természetesen jövőre is megszervezzük a tábort, és továbbra is ragaszkodunk az eddig bevált módszereinkhez, koncepciónkhoz. Igyekezni fogunk, hogy az elkövetkező tábor is egy kicsit felülmúlja az előzőeket. A szakcsoportok maradnak ugyanazok jövőre is, annyi eltéréssel, hogy jövőre szeretnénk beindítani a természetfotós szakcsoportunkat, amely a természetfotózás iránt érdeklődő középiskolások és egyetemisták számára lenne nyitott. Bízunk benne, hogy jövőre is hasonló lesz az érdeklődés a tábor iránt, és az új szakcsoport is idevonz néhány új táborlakót. Összesítésben tehát elmondható, hogy egy sikeres, élményekben gazdag tábort tudhatunk magunk mögött, és elszántan készülünk a következőre – mondta Harkai Ákos táborvezető.