2024. április 25., csütörtök

Új külsővel az új tanévbe

Az Ivan Sarić Műszaki Iskola utcai homlokzatának felújítását augusztus 15-éig befejezik

Az Ivan Sarić Műszaki Iskola utcai homlokzata felső részének felújítása befejeződött, a homlokzat teljes befejezésének határideje augusztus 15-e. Ivan Bajić iskolaigazgató szerint a kivitelező a meghatározott határidőig befejezi a teljes utcai homlokzat felújítását.

Hamarosan befejeződik az utcai homlokzat felújítása (Fotó: Gergely Árpád)

Hamarosan befejeződik az utcai homlokzat felújítása (Fotó: Gergely Árpád)

– A homlokzat második emeleti részének felújítása befejeződött, ezen a részen már az állványokat is eltávolították. Az erkélyek konstrukcióját kell még megerősíteni, ezáltal megóvhatóak a leszakadástól, ami nemcsak esztétikai és pénzügyi gondot okozna, hanem elsősorban biztonsági okokból fontos a megerősítésük. Az ablakok körüli részt lemezzel erősítik meg. A homlokzat utcai részének felújítására a pénzt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán megnyert harmincmillió dinárból fedezzük. A bejárati nagykaput is ebből a pénzből tudtuk lecserélni. A Somborelektro a munkálatok elvégzésére harmincmillió dináros ajánlatot nyújtott be, és annak ellenére, hogy elsőre nem ő nyerte meg a pályázatot, hanem egy másik cég, végül mégis ő lett a kivitelező. A két cég közötti pereskedés miatt egyébként egy évet kellett várni a munkálatok megkezdésével – mondta Ivan Bajić.

Ivan Bajić (Fotó: Gergely Árpád)

Ivan Bajić (Fotó: Gergely Árpád)

Az iskola épülete műemlék, szecessziós stílusban épült 1912-ben, a Magyar Vasutak igazgatósági épülete volt, majd a hatvanas évektől gépészeti-elektrotechnikai iskolaközpontként tartják számon. Az épület legutóbbi felújítása 1945-ben történt, azóta egészen mostanáig nem volt felújítás. A több mint százéves épület a vakolathullás miatt vált veszélyessé. Elvált a régi vakolat a tégláktól, és rés képződött a vakolat és a téglák között.

– Annak érdekében, hogy az iskola épülete visszanyerje régi fényét, az udvari, valamint az épület két oldali részét a Vízművek, valamint a Vajdasági Bank felőli részeket kellene még felújítani. Iskolánk szeretne pályázatok által biztosítani pénzt a vizesblokk teljes felújítására szenzoros vízcsapokkal, ami nagyban csökkentené a vízfogyasztást, mert a tanulók gyakran elfelejtik elzárni a csapot. Továbbá szeretnénk LED világításra lecserélni a meglévőt, mert az sokkal gazdaságosabb lenne – mondta az igazgató.