2024. április 18., csütörtök
XVI. ATLÉTIKAI VB, LONDON

Ivana, Anita, Usain és Mo

A címben foglalt négy név a ma Londonban kezdődő atlétikai vb vélhető főszereplőinek a neve. Ivana Španović természetesen szerbiai, Márton Anita pedig magyar szemszögből, míg Usain Bolt és Mo Farah fellépése az egész sportvilág számára valóságos csemegének ígérkezik.

Az Erzsébet Királynő Olimpiai Park és a London Stadion várja az atlétákat

Az Erzsébet Királynő Olimpiai Park és a London Stadion várja az atlétákat

Španović a brit fővárosban harmadik vb-érmét célozza. Négy éve Moszkvában és két esztendeje Pekingben egyformán bronzérmes volt, mindkét alkalommal új országos csúccsal. Szurkolói idei bizakodásába némi szorongás is vegyül, hisz a tavaly Rióban az olimpián is harmadik helyezett távolugrónő sérülés miatt az idény nagy részét kihagyta, és csak ő meg az edzője tudják pontosan, hogy milyen formában érkezik az év legfontosabb megmérettetésére, s képes lesz-e felvenni a versenyt a nagy rendezvényeken rendszerint legjobb, most is aranyat védő amerikai Tianna Bartolettával. Persze, ha Ivana folytatja a sort, és most is csúcsot repeszt – szabadban 710 a legjobbja –, nem a dobogó, hanem csakis az érem színe a kérdéses.

Márton Anita Eb-ken és olimpián is nyert érmet, vb-n még nem. A 28 éves szegedi atlétának talán ez a legjobb alkalma.

Bolt és Farah nemcsak címvédők és az utóbbi egy évtized legjobbjai, hanem esetükben London a búcsút is jelenti. Mindketten utolsó hivatalos fellépésüknek jelölték meg a londoni olimpiai stadiont, ahol öt éve az ötkarikáson is remekeltek. Az idén mindketten keveset szerepeltek, talán nincsenek is csúcsformában, mindenesetre egy nagy dobásra valószínűleg még képesek lesznek.

Ami a többieket illeti, talán csak férfi és női kalapácsvetésben, valamint férfi 400-on és női 100 gáton lehetne előre odaítélni az aranyakat. Paweł Fajdek, Anita Włodarczyk, Wade van Niekerk és Kendra Harrison egyelőre legyőzhetetlennek tűnnek, és nagy esélyesek még – hogy csak néhányat említsünk – Sandra Perković diszkoszvető, Christian Taylor hármasugró és Marija Laszickene magasugrónő. Utóbbi nem az orosz zászló alatt szerepel, hanem külön engedéllyel, semlegesként.

Az eddigi vb-ken három bronzérmet nyert Szerbiából, miután Asmir Kolašinac visszalépett, nyolcan szerepelnek: Španovićon kívül még Mihail Dudaš tízpróbázó, Lazar Anić távolugró, Milan Ristić gátfutó, Amela Terzić középtávfutó, Dragana Tomašević diszkoszvető, Teodora Simović maratonfutó és Tamara Salaški vágtázó.

Magyarországot, amelynek eddigi mérlege hat ezüst- és öt bronzérem, 16-an képviselik. A névlista: Baji Balázs (110 gát), Pars Krisztián, Halász Bence (kalapácsvetés), Helebrand Máté (50 km gyaloglás), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Márton Anita (súlylökés), Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba), Madarász Viktória, Récsi Rita, Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Gyürkés Viktória (3000 akadály), Kerekes Gréta, Kozák Luca (100 gát) és Gyurácz Réka (kalapácsvetés).

A XVI. vb ma 20 órakor kezdődik a férfi 100-as előfutamaival, éremosztás csak férfi 10 kilométeres futásban lesz, a magyarok közül Kővágó, szerb részről pedig Anić és Terzić érdekelt a nyitónapon.