2024. április 23., kedd

Észak-Korea aljas lépésnek tekinti az amerikai utazási tilalmat

Észak-Korea külügyminisztériuma pénteken aljas lépésnek minősítette, hogy Washington megtiltja az Egyesült Államok állampolgárainak beutazását az ázsiai kommunista országba.

"A csereutazások korlátozásának célja megakadályozni, hogy amerikai állampolgárok megismerhessék, milyen is valójában Észak-Korea. Az intézkedés az ellenséges amerikai politika kudarca, és azt tükrözi, hogy Washington ellenségének tekint minket. Ajtónk mindig nyitva áll minden amerikai előtt, aki jó szándékkal érkezik hozzánk és meg akarja ismerni a valóságot" - idézte a külügyminisztérium szóvivőjét a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Washington a múlt hónapban, az Észak-Koreában tavaly letartóztatott és kényszermunkára ítélt, majd kómában hazaszállított egyetemista, Otto Warmbier halála után jelentette be: megtiltja, hogy állampolgárai Észak-Koreába utazzanak. A tilalom szeptember elsején lép életbe.

Emellett az amerikai külügyminisztérium szerda este kiadott közleményében sürgette az ázsiai országban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy minél előbb hagyják el Észak-Koreát.