2024. április 20., szombat

Vízbetörés egy szibériai gyémántbányában, emberek tűntek el

Kilenc bányász eltűnt, amikor vízbetörés történt egy jakutföldi gyémántbányában - közölte pénteken a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma.

A tárca szerint a mentőalakulatoknak a bánya földalatti részében tartózkodó 142 alkalmazott közül 133-at sikerült a felszínre hozni. Korábbi jelentések 17-re tették azoknak a bányászoknak a számát, akiknek sorsáról nem volt információ. 

Két bányászt könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak. A balesetről tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt is, aki a helyszínre küldte Vlagyimir Pucskovot, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetőjét, hogy a helyszínről irányítsa a mentést Jakutföld kormányzójával együtt. 

Az eltűnt bányászok után búváregységek kutattak. A vízbetörés 210 méteres mélységben történt. A baleset okait vizsgálják.

A Mir elnevezésű bánya az Alrosa állami vállalat egyik legnagyobb gyémántlelőhelye Kelet-Szibériában, ahonnan a cég drágakő-minőségű nyersgyémántjainak 9 százaléka származik. 
Helyi sajtóbeszámolók szerint a bányamunkások a múlt héten a talajvíz szintjének veszélyes megemelkedéséről számoltak be, ezért az Alrosa pótlólagos szivattyúkapacitást állított üzembe.

A kövek súlyának tekintetében az Alrosa a világ vezető gyémántkitermelő cége, amely az Anglo Americanhez tartozó De Beersszel együtt a világ nyersgyémántjainak mintegy felét bányássza ki.