2024. április 25., csütörtök

Újabb tartományi támogatás a vajdasági gazdáknak

Tegnap 49 gazda kapott vissza nem térítendő támogatást farmok felszerelésére, fóliasátrak kialakítására, valamint hűtőházak és szárítók vásárlására

A vajdasági termelők újabb támogatási szerződéseket írtak alá tegnap a Tartományi Képviselőházban. Mindannyian a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság vissza nem térítendő társfinanszírozási pályázataira jelentkeztek.

Fóliasátorra kapott támogatást Szarvák Imre (Ótos András felvétele)

Fóliasátorra kapott támogatást Szarvák Imre (Ótos András felvétele)

Három projektumról van szó. Az első különböző farmok felszerelésére irányul, a második fóliasátrak kialakítására, a harmadik pedig hűtőházak, szárítók, mezőgazdasági termények szárítására, feldolgozására szolgáló gépezetek, berendezések vásárlására. A szerződéseket Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, valamint Mladen Petković illetékes segédtitkár adta át a sikeresen pályázóknak.

Mint Ótott Róbert kiemelte, a tartományi költségvetés módosítását követően jelentősen megnőtt a különféle támogatások keretösszege. Hangsúlyozta, hogy az említett pályázatok május 31-én zárultak le.

– Az állattenyésztők esetében 13 pályázóról beszélünk, közülük hat személy negyven évnél fiatalabb. A befektetés értéke több mint 11 millió dinár. A titkárságunk 5,5 millió dinárral hét sertés-, négy marha- és két baromfitelepet támogat. A fóliasátrak vonatkozásában elmondhatjuk azt, hogy a bejegyzett mezőgazdasági termelők a befektetés adó nélküli értékének legfeljebb 60 százalékára igényelhettek költség-visszatérítést.

– A közzétett projektumokat a negyven évnél fiatalabbak és a nők figyelmébe ajánlottuk, és ha sikeresen pályáztak, a költség-visszatérítés elérhette a 70 százalékot. Erre a célra 80 millió dinárt irányoztunk elő. Ez alkalommal 27 szerződést írtunk alá, aminek köszönhetően több mint 32.000 négyzetméter fóliasátor épül majd. A hűtőházak és a szárítók esetében fontos elmondani, hogy a keretösszeg a költségvetés módosítását követően 145 millió dinár. Kilenc mezőgazdasági termelővel írtunk alá támogatási szerződést. A befektetés értéke 37 millió dinár, ehhez a titkárság 16 millióval járul hozzá. Ha figyelembe vesszük az idén aláírt szerződéseket, azoknak a száma eléri a 63-at. Ez megközelítőleg több mint 205 millió dináros beruházást jelent – mutatott rá Ótott Róbert.

A lukácsfalvi Bakos Ervin virág, valamint zöldségfélék termesztésével foglalkozik. Ezúttal fóliasátor kialakítására pályázott.

– Bővíteni szeretnénk a termelést, így reméljük, versenyképesebbek leszünk a piacon. Harminc hektár konyhakerti veteményesünk van, ebből egy hektáron már fóliasátor alatt folyik a termesztés – mondta Bakos Ervin.

Somogyi Mihály Hajdújárásról érkezett. Gyümölcstermesztéssel foglalkozik, 12 hektáron almát, 3 hektáron pedig csonthéjas gyümölcsöket, őszibarackot és szilvát termeszt. A támogatás összegét hűtőház kialakítására fordítja majd.

– Két épületünk van, amelyeket eddig csak raktárként használtunk. Ezután az almát a saját udvarunkban hosszabb ideig tudjuk tárolni. Ez jelentősen megkönnyíti a munkánkat. Számunkra ez sokkal kifizetődőbb, illetve nem jár annyi fáradsággal, hiszen saját hűtőházunkban tároljuk majd a termést – hangsúlyozta Somogyi Mihály.