2024. április 25., csütörtök
ZOMBORI AKKUMULÁTORGYÁR

Elvetették az árajánlatot

Az akkumulátorgyár (FAS) hitelezőinek bizottsága elutasította a svájci székhelyű Batagon International AG cég július 20-án tett, 3,5 millió eurós árajánlatát, amennyit a FAS 24,6 millió euróra becsült vagyonáért kínált.

A FAS vagyonának eladásra szánt részébe tartoznak a termelőcsarnokok, az igazgatási épületek és a gyár intellektuális tulajdona, amelynek összértékét csaknem 24,6 millió euróra becsülték, az árajánlatoknak ennek bár a felét kellett elérniük. Mivel egyetlen ajánlat érkezett az említett svájci cégtől, ami mindössze 3,5 millió euróra szólt, az árverést vezető Predrag Ljubović, aki egyben a FAS csődgondnoka, közölte, hogy az ajánlat túl kicsi a vállalat eladásához, így a Batagon árajánlata az akkumulátorgyár hitelezői elé kerül. Ha a hitelezők tanácsa elfogadja az ajánlatot, meghatalmazást ad a csődgondnoknak, hogy aláírja az adásvételi szerződést. Erre viszont a hitelezők állásfoglalása után nem kerülhetett sor.
A csődgondnok elmondta, hogy a Batagon újabb, jobb ajánlatot tehet, mert egyedül a svájci cég tett eleget a versenytárgyalásra kiírt feltételeknek. Amíg a cég érdeklődést mutat a zombori akkumulátorgyár iránt, más potenciális vásárlóval nem lehet tárgyalni. Erre csupán akkor kerülhet sor, ha a tárgyalások a Batagonnal zátonyra futnak vagy lejár a 90 napos bankgarancia.
A Batagon International AG-t Dalibor Matić svájci üzletember képviselte a júliusi árverésen, és társaságában volt Dejan Simić, a Szerb Nemzeti Bank korábbi kormányzó helyettese.
– Jelentős beruházásokat kell tenni a gyárba, új berendezéseket üzembe állítani, kiképezni a dolgozókat, fölállítani a cégvezetést. A környezetvédelmi problémákat menet közben oldjuk meg, de erről azt követően döntünk, ha átvettük a gyárat. A FAS az orosz, a német, a svájci, az olasz és a francia piacra termelne elsősorban. Szerintünk az árajánlatunk tisztességes, tekintettel, hogy a gyár jelentős ideje nem működik, sokat veszített az értékéből. Csupán a korábbi állapotának visszaállításához egymillió eurót kell belefektetni, ezen túl növelni kell a technológiai és a gyártási kapacitásokat. Kezdetben 450–500 dolgozót alkalmaznánk, majd 800-ra növelnénk a számukat. A svájci törvények köteleznek bennünket, hogy a külföldi leányvállalataink is komolyan törődjenek a környezetvédelemmel, ám most még korán van, hogy arról beszéljünk, mennyi a tennivaló ezen a téren – jelentette ki a versenytárgyalást követően Dalibor Matić, a Batagon képviselője.