2024. március 29., péntek

Nélkülözhetetlen a közmunkás

A zentai kommunális vállalat köztisztasági osztályán háromszor annyi a közmunkás, mint az állandó alkalmazott

Elvárjuk, hogy az utcák fel legyenek söpörve, a zöldfelületek és a közterek karban legyenek tartva, a városi temető rendezett legyen, azt viszont nem is tudjuk, hogy Zentán hány személy végzi el ezeket a feladatokat. Boldizsár Lóránt, a zentai kommunális vállalat köztisztasági osztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy mindössze kilenc állandó munkás áll rendelkezésre ezekre a feladatokra, és csupán néhány hónap erejéig számíthatnak a közmunkások segítségére.

A közmunkások egy része már jó ideje az emléktemplom udvarát rendezi (Gergely József felvétele)

A közmunkások egy része már jó ideje az emléktemplom udvarát rendezi (Gergely József felvétele)

– Kilenc ember nagyon kevés ahhoz, hogy egy ekkora várost tisztán és rendezetten tartsunk, ezért nagyon jól jön a közmunkaprogram. Jelenleg 27 közmunkás dolgozik nálunk, és el sem tudom képzelni, hogy nélkülük hogyan boldogulnánk, hiszen annyi a teendő, hogy így sem győzzük. Ők kisegítő munkásként tevékenykednek, nyolc órát dolgoznak, és ezért havi 18 000 dinár fizetést kapnak. Ez nagyon kevés, de szerencsére mégis vannak visszajáró és megbízható munkásaink, akikkel jól együtt lehet működni. Mivel nincs képesítésük, és a gépeket sem kezelik, az állandó foglalkoztatottak munkáját segítik, ők egyébként nem is dolgozhatnak a gépekkel. Jelenleg hat olyan közmunkásunk van, akinek valamilyen sérülése van, mégis tud dolgozni, és hárman közülük az utcasöprőket segítik, hárman pedig a temetőben tevékenykednek. A temetőben a sövényt nyírják, az utakat tartják karban, és igyekeznek mindenre odafigyelni. Tizenhat személy az önkormányzaton keresztül van nálunk, és ők a kertészekkel dolgoznak. Többek között lombot takarítanak, söprögetnek, gereblyéznek, összeszedik a levágott gallyakat, a szemetet, vagyis amit a kertészek kiszednek, levágnak, azt ők mind összegyűjtik. Ha az önkormányzat segítséget kér, akkor oda mennek, így például padokat hordanak, vagy a minap épp a színháznak segítettek. Minden faluba jutott egy közmunkás, így van Tornyoson, Keviben, Bogarason és Felsőhegyen is, és ma például Kevibe mennek többen is segíteni, hogy a hétvégi ünnepségre alaposabban feltakarítsunk. A tizenhat személyből négy nő, és ők kimondottan csak kapálnak, locsolnak, metszenek, a növényeket rendezik. Két személy egy tartományi pályázat útján került hozzánk, ők ugyancsak a kertészeket segítik, valamint három közmunkást kaptunk a tartománytól egy IPA-pályázat révén. Ebből a programból 16 közmunkást kértünk, és nagyon keveselljük a három személyt, de hát ezzel kell boldogulnunk, csak így a terveinkből sokat le kell faragnunk. A közmunkások egy része már jó ideje az emléktemplom udvarát rendezi, a talajt egyengetik, a földből szedik ki a köveket, készülünk a templom felszentelésére – mondta Boldizsár Lóránt, majd hozzátette:

– A közmunkaprogramok négy hónapig tartanak, a munkások java része május óta van nálunk, tehát néhány hét múlva számukra már be is fejeződik a program, az IPA-pályázatos három személy pedig most augusztus elsején kezdett dolgozni, és ők november végéig maradnak. Ha a szükségleteket nézzük, és azt, hogy milyen kevés állandó kertészünk van, akkor az lenne a jó, ha februártól novemberig számíthatnánk közmunkásokra, de tudjuk, hogy ezek a programok mindig jóval később, április végén, májusban indulnak. Pedig nekünk a tavaszi metszések idején már nagyon kellenének, meg az őszi lombhulláskor is nagy szükségünk lenne rájuk, hiszen a leveleket kétnaponta söpörni kellene – mondta az illetékes.

Boldizsár Lóránt azt is hozzáfűzte, hogy nagyon sok az elmaradt munkájuk, hiszen ilyen kevés alkalmazottal nem győzik a feladatokat.

– Ha az utcákat rendezetlennek látják a polgárok, az azért van, mert azokra az utcákra nincs az éves programban pénz elkülönítve. Amelyeket karbantartunk, azokon látszik is, hogy rendszeresen söpörve vannak, és a fű is le van nyírva. A Népkert karbantartására egyáltalán nincs pénzügyi keret, mégis időnkét lenyírjuk és összeszedjük a füvet, és ez is annak köszönhető, hogy vannak közmunkásaink, mert hangsúlyozom, kilenc emberrel ezt lehetetlenség lenne elvégezni. Ha többen lennénk, lenne kapacitásunk ahhoz, hogy felszámoljuk a városban az illegális szeméttelepeket, karbantartsuk az összes közterületet, vagyis akkor szebb, tisztább és rendezettebb lehetne a városunk.