2024. április 25., csütörtök

Kirándulás a vajdasági magyar kultúrába

Több napos rendezvénysorozat kezdődött a belgrádi Néprajzi Múzeumban

– Mi másról is szólhatna egy, a vajdasági magyarságot bemutató kiállítás és programsorozat (ének, zene, tánc, tudományos értekezés, eszmecsere, mozgókép, szín és íz kavalkádja) mint a „megértésről”, a „megértetésről” és ennek a közösségnek a „megéltetéséről”, de még inkább ezt a „megéltetést” tápláló tájnak és léleknek a színéről és hangulatáról – emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tegnap Belgrádban, a Néprajzi Múzeumban, ahol a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a belgrádi Néprajzi Múzeum a Szabadkai Városi Múzeummal, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettel és a Híd Kör Arttal együttműködve a vajdasági magyar nemzeti közösség kulturális örökségének és élő kultúrájának sajátosságait mutatja be.

Hallottátok-e hírét… címmel rendezvénysorozat kezdődött ugyanis a belgrádi Néprajzi Múzeumban, amely során az érdeklődők augusztus 20-ig a vajdasági magyar kultúrába nyerhetnek betekintést.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott dr. Mirjana Menković, a belgrádi Néprajzi Múzeum igazgatója, aki felhívta a figyelmet, hogy a belgrádi múzeum immáron harmadik alkalommal ad lehetőséget arra, hogy Szerbiában élő kisebbségek mutatkozzanak be, és hogy olyan elemeket mutassanak be saját kultúrájukból, ami meghatározza a létüket.

A kiállításnak a Vajdasági magyar értéktárból válogatott anyagáról dr. Silling Léda néprajzkutató, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója szólt. Rámutatott, csupán válogatást tudtak elhozni Belgrádba a gazdag és sokszínű vajdasági magyar kultúrából, ám minden kiállított tárgy, pannó egy-egy kirándulást jelent a vajdasági magyar kultúrán át.

A vajdasági magyar képzőművészetet felvillantó tárlatot Kucor Tamara művészettörténet szakos hallgató ismertette.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját az autentikus magyar népzenét előadó Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza tette hangulatosabbá.

A rendezvényről bővebben a szombati Kilátó mellékletünkben olvashatnak.