2024. április 23., kedd

Idén változatlan tankönyárak

Új címszavakkal gazdagodik a magyar nyelvű tankönyvek listája

Idén olyan kiadványok is napvilágot látnak a magyar nyelvű általános iskolai tankönyvek címsorában, amelyek mindeddig hiányoztak a tankönyvek palettájáról. A választható tantárgyakat illetően újabb címszavak kerültek nyomtatásra kisebbségi nyelveken.

A magyar nyelvű tankönyveket illetően minden feltétel adott, minden egyes kiadvány készen áll az iskolakezdéshez – tudtuk meg Romanca Jovanovićtól, a Tankönyvkiadó Intézet újvidéki részlegének vezetőjétől.

– A magyar nyelvű kiadványok között újdonságnak számít a nyolcadik osztály tanulói számára készülő Zeneművészet című tankönyv. Mindeddig nem volt jelen a kínálatban a hatodik osztályos olvasókönyv mellé járó olvasási munkafüzet, amely idén újdonságként szerepel. Az informatika tantárgy, mivel idén az általános iskola felső tagozataiban kötelező tantárgy lesz, szintén új kiadványokkal gazdagodik. Az új tanterv szerint ugyanis ötödik osztálytól az informatika, valamint a műszaki külön tantárgyként szerepelnek majd. Informatikából az alsó tagozatosoknak tervezett tankönyv A játéktól a számítógépig címmel jelenik meg. A felső tagozatokban pedig Informatika és számítástechnika néven adjuk ki. Az Anyanyelvápolás a nemzeti kultúra elemeivel című tantárgyhoz szintén készül új kiadvány a negyedik és ötödik osztályos tanulók számára. Ez egy válaszható tantárgy, amelynek terén mindeddig hiányoztak a tankönyvek. Az említett kiadványok a kidolgozás utolsó fázisában vannak – nyilatkozta lapunknak Romanca Jovanović. Mint hangsúlyozta: a Tankönyvkiadó Intézet újvidéki részlegében készülnek a magyar, szlovák, roma, román és ruszin nyelveken kiadott kötelező általános iskolás tankönyvek. E kisebbségi nyelveken minden egyes kötelező tantárgyra, az általános iskola első osztályától nyolcadikig biztosítva lesz a tankönyvek kiadása.

A tankönyvek ára változatlan marad. A tavalyi ár szerint, átlagban 700 dinárba kerül a tankönyv, a gyakorlófüzet, valamint az olvasókönyv pedig 600 dináros áron kapható. Az ár attól is függ, hogy a teljes tankönyvcsomagról, illetve az egyesével megvásárolt könyvekről van-e szó.

– Ami a terjesztést illeti, mi még februárban értesítettük az iskolákat, elküldtük a könyvek katalógusát. Így volt alkalmuk az ajánlatot megtekinteni, döntést hozni az előfizetésről. Három részletben történik a tankönyvek kifizetése. Azok a szülők akik az új tankönyvek vásárlása mellett döntöttek, már kifizették a tankönyveket a kiadónál. E kiadványok az új tanév kezdetéig meg is fognak érkezni – mondta a tankönyvkiadó illetékese.

 A Tankönyvkiadó Intézet kiadványai szabad árusításban is beszerezhetőek Újvidéken. Két könyvesboltban, a Matica Srpska, valamint a tankönyvkiadó könyvesboltjában, a Sremska utcában lehet megvásárolni a könyveket. Ezenkívül a tankönyvkiadó internetes honlapján is megrendelhetőek a tankönyvek.

2018-tól 15 százalékkal olcsóbb tankönyvek

 Új módszert indítványoz az Oktatási Minisztérium a 2018/2019-es tanévtől a tankönyvek terjesztésében. A kiadványokat 15 százalékkal olcsóbban árusíthatják, amennyiben a tankönyvek közbeszerzésében résztvevő ügynökségek helyett diákszövetkezeteket hoznak létre az iskolák – jelentette be Mladen Sarčević oktatási és tudományügyi miniszter.

Az oktatási miniszter szerint a tankönyvek eladásának közvetítésével a bevétel 30 százalékát tudhatják magukénak az ügynökségek. Ezt az összeget hasznosabb dolgokra is fordíthatnák maguk az iskolák és annak dolgozói – véli a miniszter. Vagyis a tankönyvek 15 százalékkal olcsóbbak lehetnének, a tanulók és tanárok, akiket foglalkoztatnának a kiadványok közvetítésében, 5 százalék nyereséget kapnának, az iskola pedig 10 százalék haszonhoz jutna.

A nyereség első tíz százalékát, a miniszter javaslata szerint, az egyenruhák költségeire szentelhetnék az iskolák. E módszer révén a szülők számára lesz jelentős a megtakarítás. A diákszövetkezetekben résztvevő tanárok is nyereséghez jutnának, valamint a tanulók a fennmaradt összeget akár iskolai kirándulásokra is fordíthatnák.

A következő tanévben 30 százalékkal több ingyenes tankönyv fog eljutni a hátrányos helyzetű gyermekekhez – jelentette be Mladen Sarčević. Valamint emlékeztetett arra is, hogy az ingyenes tankönyvek a tanév végén visszatérnek az iskolai könyvtárba, így a következő tanévben egy újabb generáció kezébe is eljuthatnak. E folyamat idővel teljesen ingyenessé teszi a tankönyveket.

– Az oktatási minisztérium által előirányzott új módszer részleteiről mindeddig a kiadó semmilyen információt nem kapott. A minisztérium valószínűleg konkrét javaslat formájában értesíti majd a kiadókat az esetleges változásokról, valamint arról, hogy hogyan jutnak el a tankönyvek a diákokhoz. Mint említettem, jelenleg a tankönyvek az előző évek szerinti áron vásárolhatók meg – tudtuk meg Romanca Jovanovićtól.