2024. április 20., szombat

Összesített helyszínelési dokumentáció

Könnyítések a polgároknak a biztosításból eredő jogaik érvényesítésében

A Szerbiai Biztosítók Egyesülete olyan felszerelést adományozott a közlekedési rendőrség igazgatóságának, amelynek segítségével egy helyen, egy PDF dokumentumban összesíthetik a helyszínelési dokumentációt az anyagi kárral járó közlekedési szerencsétlenségek esetében. Ez a dokumentum képezi a helyszínelési jegyzőkönyvet.

A donáció átadásakor a Savski venac-i rendőrállomáson jelen volt Nebojša Stefanović belügyminiszter is, aki megelégedéssel konstatálta, hogy a közlekedési rendőrség újabb olyan eljárást indított el, amely lehetővé teszi, hogy a polgárok az eddiginél sokkal gyorsabban és könnyebben hozzájussanak mindazokhoz a dokumentumokhoz, amelyekre szükségük van a biztosításból eredő jogaik érvényesítése végett.

– A biztosítók egyesületének és a közlekedési rendőrség jó munkájának köszönhetően, valamint a kapott felszereléssel és a megfelelő alkalmazás kifejlesztésével most már lehetőség nyílik arra, hogy az emberek – anélkül, hogy el kellene menniük a rendőrségre a jegyzőkönyvért – a saját biztosítótársaságuknál, tehát egyetlen helyen elintézzenek mindent, ami szükséges a közlekedési balesetben keletkezett kár megfizettetéséhez. Ez is azt mutatja, hogy állam igenis arra törekszik, hogy a polgárok könnyebben, egyszerűbben intézzék ügyeiket. Egyúttal csökken a biztosítási visszaélések lehetősége – állapította meg a belügyi tárca vezetője.

Várhatóan az év végéig működőképessé teszik az alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy a biztosítók egyesülete elektronikus formában átvegye a közlekedési rendőrségtől a helyszínelési dokumentációt.

A Szerbiai Biztosítók Egyesülete drónt, 50 számítógépet, 50 szkennert, 30 laptopot, 50 fényképezőgépet és 500 USB adathordozót ajándékozott a közlekedési rendőrségnek. A felszerelés legnagyobb részét a Savski venac-i állomás kapta, a helyszínelések ugyanis 42 százalékát az oda tartozó rendőrök végzik, a többit más közlekedési rendőrségi kirendeltségekbe juttatják el.