2024. április 25., csütörtök

Piros riasztás országszerte

Hogyan védekezzünk a kánikulában

Aki csak teheti, kerülje a szabadban való tartózkodást, ez a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegekre halmozottan érvényes.

Gergely Árpád illusztrációja

Gergely Árpád illusztrációja

A kánikula miatt a szabadkai Egészségházak Mentőszolgálatát az utóbbi napokban naponta több alkalommal is riasztották nyilvános helyen bekövetkezett rosszullétek, ájulások miatt, és a szolgálatot is többen felkeresték. Az orvosi csapatok naponta akár negyven alkalommal is terepen nyújtottak segítséget. A Mentőszolgálathoz leggyakrabban az idősebb személyek és a krónikus betegek fordulnak orvosi segítségért, főként a szívbetegek az alapbetegség súlyosbodása miatt. A betegek alacsony vérnyomásra, fulladásra és gyengeségre panaszkodtak még. Nagyszámú páciens jelentkezik a mentőszolgálatnál a nap folyamán, valamint az ügyeletben is. Az emberek magas vérnyomás, légzőszervi fertőzések, szédülés, hányinger, a napfény okozta bőrelváltozásos allergiás reakciók miatt veszik leginkább igénybe a mentőszolgálatot. Az utóbbi három napban naponta egy beteget szállítottak a kamenicai szív- és érrendszeri megbetegedések intézetébe. A szakemberek figyelmeztetnek, ha valaki fájdalmat érez a mellkasában, ne várja, hogy elmúljon, hanem mielőbb forduljon orvoshoz. Az Egészségházak Sajtószolgálatának információi szerint megnövekedett a mentőszolgálat részéről a sürgősségi orvosi beavatkozások száma, a nyilvános helyeken is naponta akár hat ilyen eset volt, leggyakrabban ájulást tapasztaltak azoknál a személyeknél, akik többet tartózkodtak a napon.

Tegnap megtartott sajtótájékoztatóján dr. Vanja Vujinović, a Mentőszolgálat orvosa az egészségvédelem érdekében a hőségben foganatosított intézkedésekre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a nagy hőség miatt ajánlott napi két liter folyadék fogyasztása, a fizikai aktivitást végző személyeknek pedig ennél még több folyadékot kell elfogyasztaniuk. Napi három főétkezés és két uzsonna elfogyasztása szükséges a szervezet erőnlétének megőrzése érdekében. Frissítőként gyümölcsszörpöket, valamint elegendő gyümölcs és zöldségfélét együnk, és könnyű levesek fogyasztása ajánlott. Ami az öltözködést illeti, természetes anyagokból készült ruhanemű viselése ajánlott, előnyben részesítve a világosabb színeket. A fürdőhelyeken a napozókrémek használata kötelező, legalább harmincas fényvédő faktorral ellátva, UV szűrős szemüveg, kalap vagy sapka viselete. A krónikus betegeknek délelőtt tizenegytől délután hatig nem ajánlatos elhagyniuk a lakást, figyelmeztet a szakember.

Belgrád területén, valamint Nyugat-Szerbiában a vártnál egy nappal korábban, már tegnap piros riasztást adott ki a Szerbiai Hidrometeorológiai Intézet. Az ország többi részében tegnap még narancssárga riasztás volt, mától a piros lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy a szélsőséges hőmérséklet miatt az időjárás veszélyes az ember és az állatok egészségére, valamint nagy anyagi kárt is okozhat.

Tegnap késő délután a hőmérséklet a legtöbb szerbiai településen 35 fok felett volt. A legmelegebb városokban, Belgrádban, Újvidéken, Loznicán, Sremska Mitrovicán és Valjevóban 38 fokot mértek. Ennél csak egy fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet Leskovacon, Nišben, Ćupriján, Kruševacon, Kraljevóban, Kragujevacon és Nagybecskereken.

A Kopaonikon 25, a Crni Vrh hegyen 28 fok volt. A meteorológusok szerint Szerbiában augusztus 9-éig tart a trópusi hőség, a legtöbb helyen 35–39 fok várható, a hétvégén helyenként akár 42 fok is.

Bosznia-Hercegovina nagy részén is a piros riasztás hatályos, akárcsak Szlovéniában, ahol egyelőre csak augusztus 4-éig érvényes a legmagasabb szintű figyelmeztetés.

A Crna Gora-i Közegészségügyi Intézet, akárcsak a térség más országainak illetékesei, a legnagyobb óvatosságra intette a lakosságot. A horvát meteorológusok közölték, hogy a napokban az ország egyes részeiben a hőmérséklet meghaladja a 40 fokot.