2024. április 26., péntek

Bizalommal és hittel folytatva a munkát

Csaknem nyolcvan mezőgazdasági termelőnek adták át ünnepélyes keretek között tegnap délután az oromhegyesi AgroTECH PMD Kft. telephelyén a Prosperitati Alapítány pályázatán elnyert mezőgazdasági munkagépeket és kapcsolható eszközöket. A nyerteseknek Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is gratulált.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

 A rendezvény kezdetén a házigazdák nevében Mengyán Szabolcs köszöntötte az egybegyűlteket, akik között jelen volt Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Csallóközi Eszter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának határ menti gazdaságfejlesztési programokkal megbízott főosztályvezetője, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, dr. Torda Márta, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztályának osztályvezetője, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Juhász Attila, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság titkárhelyettese, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Predrag Mihajović, az OTP Bank szerbiai igazgatója is.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gratulált a sikeresen pályázóknak, majd azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy a jelenlévő nyolcvan nyertes az összesen mintegy hatezer-kétszáz sikeresen pályázó személlyel együtt minél eredményesebben valósítsa meg azokat az elképzeléseit, amelyeket a pályázata beadásakor megfogalmazott. Kifejtette, ez a nap három dolog miatt fontos, ezek közül az egyik az, hogy a jelenlévők átvehetik azokat az eszközöket, amelyekre pályáztak, a másik az, hogy a Prosperitati Alapítvány és az OTP Bank hat pályázóval írt alá szerződést összesen mintegy 3,6 milliárd dináros fejlesztésekről, a harmadik pedig az, hogy a Properitati Alapítvány három új pályázatot jelentetett meg.

– Amit több mint másfél évvel ezelőtt elindítottunk, azt sikeresen bonyolítjuk, szeretném önöket biztatni, hogy pályázzanak, próbálják megfogalmazni az elképzeléseiket, hiszen a Magyar Kormánynak köszönhetően olyan lehetőség birtokában vagyunk, amelyet okosan kell felhasználnunk annak érdekében, hogy megerősödjünk, gyökeret engedjünk és boldogulni tudjunk – hangsúlyozta beszédében Pásztor István.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese kifejtette, Pásztor Istvánnal együtt mélyen hisz abban, hogy a vajdasági magyarság, és általában a magyar nemzet jövője elsősorban a vidékben, a mezőgazdaságban, vagyis a földben, a vízben, az emberi kézben és az emberi tudásban rejlik.

– Az elmúlt időszakban sikeresen levertük azokat a cölöpöket, letettük azokat az alapokat, amelyeken felépíthető egy 21. századi, világszínvonalú mezőgazdasági kultúra itt, Vajdaságban. Hol máshol lehetne ezt megtenni, mint itt, ahol sehol másutt nem ismert minőségű termőföldön tudnak dolgozni, ahol olyan vízrajzi adottságokkal rendelkeznek, amelyek szintén egyedülállóak, nemcsak Európában, hanem az egész világon, és ahol megvan az a sok száz éves hagyomány, amely lehetővé teszi, hogy a modern tudás birtokában a legtöbbet kihozzák az anyaföldből? – fogalmazott Magyar Levente, aki kitért arra is, hogy eddig az előirányzott összeg mindössze egynegyedét költötték el, majd hozzátette, a munka háromnegyed része még előttük áll.

– Építkezünk tovább, a folyamatnak még csak az elején vagyunk, éppen ezért az a kérésem, hogy bizalommal és hittel folytassuk közösen ezt a munkát, mert amit eddig elértünk, az egyedülálló, és most már mindenki meggyőződhetett arról, hogy az, amit ígértünk, valóság! – szögezte le Magyar Levente.

A köszöntőket követően Mengyán Szabolcs jelképesen átadta a jelenlévő gazdák egyikének, Szabó Csaba tóthfalusi termelőnek a Prosperitati Alapítvány pályázatán elnyert eszköz odaítéléséről szóló szerződést, majd a vendégek közösen megtekintették az alapítvány támogatásával megvásárolt munkagépeket és kapcsolható eszközöket.