2024. március 29., péntek

Játszani jöttem

Sportcsarnok épül Letenkán

A Fruška gorán lévő, letenkai ifjúsági kampban megtartották a sorrendben 10., I Came to Play elnevezésű, emberbaráti jellegű sporteseményt. Az elképzelésnek konfliktusmegoldó színezete van, megálmodói azt szeretnék, ha a fiatalok a sporton, a játékos megmérettetésen keresztül szabadulnának meg negatív energiafeleslegüktől.

A program az idén is a Play emberbaráti sportszervezet realizálásában bonyolódott le, a régió több országából – Macedóniából, Boszniából, Szlovéniából és Horvátországból is – részt vettek benne fiatalok, a toleranciáról, a fair play-ről, sporterőszak-megelőzésről hallgatták meg szakemberek véleményét. Elmondták nekik azt is, hogy a sport milyen módon integrálódhat felelősségteljes módon társadalmi folyamatainkba.

Ognjen Cvjetićanin, az önkormányzat sport- és ifjúságügyi kérdésekkel megbízott tagja azt kívánta a nagyjából 150 résztvevőnek, hogy a táborban megtanultakat adják át otthon társaiknak, ilyen módon váljanak a béke és a barátság hírnökeivé.

A toleranciatábor megszervezését az önkormányzat és a tartományi kormány mellett az idén is támogatta az amerikai nagykövetség (jelen volt Kyle Scott amerikai nagykövet), az UNICEF és a Szerbiai Kosárlabda Szövetség, akárcsak azok a városok, amelyekből a részt vevő fiatalok érkeztek.

Az eseményen a tartományi kormány illetékesei bejelentették, hogy nagy beruházásokat helyeztek kilátásba Letenkán: az elkövetkező 2-3 évben új sportcsarnok és egy szálloda épül itt, akárcsak több, nyitott sportpálya. A munkálatok már jövőre megkezdődnek.