2024. április 23., kedd

Költségmegtérítés igényelhető

Az újvidéki önkormányzat már évek óta támogatást nyújt azoknak a szülőknek, akik magánóvodákba íratják gyermekeiket, illetve azoknak, akik jogosultak az ingyenes óvodai ellátásra.

Az önkormányzat támogatása óriási segítség az óvodás gyermekek szülei számára (Dávid Csilla illusztrációja)

Az önkormányzat támogatása óriási segítség az óvodás gyermekek szülei számára (Dávid Csilla illusztrációja)

Augusztus 1-jétől lehet átadni a támogatáshoz szükséges igényléseket a városházán működő ügyfélfogadó irodában, az ingyenes óvodai ellátásra pedig a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény központi épületében. A pénzügyi támogatás igénylésének átadási határideje november 20-a, az ingyenes óvodai ellátásra vonatkozó kérelmeket pedig augusztus végéig kell benyújtani.

Az igénylési dokumentumokhoz csatolni kell a szülők vagy a gyámok személyazonossági igazolványának a fénymásolatát is. Az állampolgárságot és a lakhelyet igazoló dokumentációt, valamint a gyermek anyakönyvi kivonatát a kérelmet elbíráló szerv szerzi be a kérelmet átnyújtó fél beleegyezésével.

A gyermekes családok támogatási jogairól szóló határozattal összhangban, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiban az ingyenes szolgáltatásokra azok a szülők, illetve gyámok pályázhatnak, akiknek a családja gyermekpótlékra vagy szociális segélyre jogosult, valamint a 3 vagy ennél több gyermeket nevelő családok, valamint az árva és a fejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek szülei, gyámjai. A támogatást igénylő kérelmeket azoknak is át kell nyújtani, akiknek gyermekei már óvodások, mert az ingyenes óvodai ellátásról szóló, évi határozat augusztus 31-én lejár. Az ingyenes ellátásra való jog a kérelem benyújtásától számított egy hónap belül lép életbe.

Emlékeztetőül: A támogatási összeget a gyermekek számának, illetve az óvodai ellátás fajtájának a függvényében határozzák meg. 10 000 dinárra tarthatnak igényt azoknak a gyermekeknek a szülei, akik egész napos óvodai ellátást élveznek, fél évnél idősebbek és 3 évnél fiatalabbak. Havi 8000 dinárral támogatják a 3–7 éves gyermekek egész napos óvodai tartózkodását, a félnapos ellátás költségeit pedig 3200, illetve 2800 dinárral, attól függően, hogy a gyerek kap-e uzsonnát az óvodában, vagy nem.

Az újvidéki önkormányzat tervei további 1900 gyermek magánóvodai ellátásának a támogatását helyezik kilátásba, de ez még mindig nem fedezné az igényeket, mivel az idén több mint 3300 gyermek maradt a várakozási listán. Pontosabban: Ennyien nem jutottak be a gyermekintézménybe.

A támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok a világhálóról is elérhetők a következő címen: www.novisad.rs