2024. április 19., péntek

Örömzene ukulelével

A texasi Sowell család bácskossuthfalvi missziójáról – Koncerttel zárult az ukulele tábor

A nyári hónapokat 5. éve töltik régiónban az USA-ból érkezett Sowellék, harmadik éve a bácskossuthfalvi baptista gyülekezet nyári táborait is gazdagítják a foglalkozásaikkal.

Évről évre népszerű Bácskossuthfalván az ukulelések és a Sowell család táborzáró koncertje (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Évről évre népszerű Bácskossuthfalván az ukulelések és a Sowell család táborzáró koncertje (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tanítványaik ukulele-tudományát ezúttal is fantasztikus hangulatú koncerttel mutatták be a szép számú hallgatóságuknak, ami után Sowellék bluegrass-country muzsikája ezúttal is felemelő perceket hozott a faluba. Bácskossuthfalván ezúttal 50 gyermek élvezte az egész napos foglalkozásokat, a helybeliek és a környékbeliek mellett többek között Budapestről, Bajáról, Dunaharasztiról, Torontálvásárhelyről, Muzslyáról és Kishegyesről érkeztek – tudtuk meg Nyúl Zoltán baptista lelkipásztortól. A Sowell család utazásait koordináló-, ezúttal a kezdők csoportjában oktató családanya, Cindy mesélt az itteni tevékenységükről.

-Két hétig egy Niš melletti faluban, Mrčejevciben tanítottunk immár 5. alkalommal. Koncert körutunk ebben az évben többek között Petrőcöt, Erdővéget, Padinát, majd Negotint, Paraćint és Ništ érinti. Ez után Romániába visz az utunk. Baráti kapcsolatainknak köszönhetően jött a képbe az itteni régió. Az a küldetésünk, hogy az idevalósi gyerekeket megismertessük Isten tanításaival Minden új táborosunk ajándékba kap tőlünk egy hangszert. Az elmúlt 5 évben körülbelül 1500 ukulelét osztottunk szét Szerbiában és Romániában. – mutatott rá, majd elárulta, hogy az ukulele egy kis hangszer, tehát korosztálytól, fizikai erőnléttől függetlenül a kezére áll mindenkinek. A húrjai műanyagból vannak, nem sértik túlzottan a kis ujjacskákat. A kezdő csapat is az alap akkordokat nagyon gyorsan el tudja sajátítani. Az USA-ban most reneszánszát éli egyébként az ukulele, mert egy fiatal hölgy ezzel a hangszerrel a kezében nyert meg egy tehetségkutatót a közelmúltban.

Beszélgetésünk alkalmával szembesült Cindy azzal, hogy családja bácskossuthfalvi tevékenysége mekkora hatással van az itteni közösségre. Örömmel hallott arról, hogy egy-egy a faluban zajló rendezvény megnyitójának szinte elengedhetetlen, nagy erejű, pozitív energiákat megmozgató részévé vált az ukulelés lányok muzsikája, akiket az iskolában Molnár Csilla tanítónő karolt fel.

A gyerekek közül többen voltak, akik először jártak az Ukulele táborban, vagy akár csak a faluban, és vannak olyanok is, akik évek óta kihagyhatatlan nyári programnak karikázták be a naptárban ezt a néhány napot. Andriska Dávid Pál például először járt a vidékünkön, Budapestről érkezett, a Móra Ferenc Általános Iskola leendő 2. osztályosaként „ízlelgette” az ukulelét. A táborzáró koncerten az egyik legügyesebb „kezdőként” kapott ajándékba egy Sowellék muzsikáját tartalmazó CD-t.

 Roncsák Lilla, Baján él testvéreivel és szüleivel és harmadik alkalommal élvezte az ukulele foglalkozásokat nagyszülei falujában. Az egyik legtehetségesebb „ukulelésként” emelték ki a csoport vezetői.

-Az iskolában a zene órán már bemutathattam a tudományomat. – tudtuk meg a csillogó szemű kislánytól.

Sowellék egyébként első sorban a családfő nyugdíjából és fesztiváli fellépéseikből biztosítják a megélhetésüket odahaza. Egy-egy koncert alkalmával nyilvános felhívást tesznek közzé a közönségükhöz, hogy adományokat várnak a balkáni missziójukhoz. Bizakodásuk eddig nem marad eredmény nélkül, és már tervezik a következő évi látogatásukat.

Nyitókép: Évről évre népszerű Bácskossuthfalván az ukulelések és a Sowell család táborzáró koncertje (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)