2024. április 20., szombat
Nagybecskereki kórház

Fizetetlen szabadság – csak indokolt esetben

A nagybecskereki Dr. Đorđe Joanović kórházban egyre nagyobb gondot okoz az orvosok, a nővérek és az egészségügyi személyzet hiánya. A legnagyobb bánáti kórháznak összesen 900 dolgozója van, de 61 egészségügyi dolgozó, köztük 16 orvos, valamint 22 egészségügyi nővér hiányzik.

Vladimir Arbutinov, a kórház igazgatóhelyettese kijelentette, hogy a helyzetet csak rontja, hogy az utóbbi hónapokban sok egészségügyi dolgozó vesz ki fizetetlen szabadságot, hogy néhány hónapig Németországban vagy valamelyik más európai országban dolgozhasson. Gondot okoz az is, hogy elsősorban a tapasztaltabb dolgozók teszik ezt.
A munkaügyi törvény szerint legtovább két évre lehet fizetetlen szabadságot kivenni. Az illetékesek szerint ezen a jogszabályon mielőbb szigorítani kell, oly módon, hogy csak igazolt esetekben lehet szüneteltetni a munkát, másrészt ezt az időszakot legfeljebb 12 hónapra kell csökkenteni.
Jelenleg a kórház 21 dolgozója, köztük 16 egészségügyi nővér van fizetetlen szabadságon. A tartományi egészségügyi titkárság utasítása nyomán hamarosan a nagybecskereki kórházban is szigorítják a fizetetlen szabadságok jóváhagyását.