2024. április 25., csütörtök

Amerikai tisztek Szerbiában

A két ország közti együttműködés a védelem terén a legjobb

Aleksandar Vučić államfő vendégül látta az Amerikai Egyesült Államok azon tisztjeit, akiket nemrég tüntettek ki tábornoki ranggal. A katonai tisztek soraiban ott volt Philip Breedlove nyugalmazott tábornok, a NATO európai erőinek korábbi parancsnoka.

Vučić államfő jelentősnek ítélte meg, hogy az USA ilyen magas katonai delegációja érkezik Szerbiába, hogy egymás stratégiai környezetét közvetlenül is megismerjék, hiszen egymás megismerése csak a még jobb együttműködéshez járul hozzá.

A találkozó során megállapították, hogy Szerbia és az USA országközi együttműködése a védelem terén rendkívül fejlett, és a két ország közötti együttműködés talán itt a legjobb. Nem mellékes, tiszteletben tartják Szerbia katonai semlegességét.

Vučić példaként említette a Szerbiai Katonaság és az Ohioi Nemzeti Gárda együttműködését. Mint mondta, az állami partnerség programján keresztüli együttműködés fontos szegmense a régió békéjének és stabilitásának, és emellett Szerbia továbbra is kitart.

Az amerikai magas rangú tisztekkel folytatott megbeszélés során megvitatták a régióban uralkodó helyzetet is. Vučić hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánon a béke és a stabilitás, illetve a gazdasági fejlődés az országok politikai prioritása.