2024. április 25., csütörtök

Az SZNB helyesbít!

A polgárok továbbra is zavartalanul befizethetik saját háztartásuk és családtagjaik, rokonaik számláit is elektronikus úton – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS)

Az ország központi pénzintézménye átiratban fordult az összes bankhoz, hogy idejekorán figyelmeztessenek mindenkit, aki jogtalanul végez fizetési szolgáltatásokat azért, hogy megfizettethesse a közvetítői díjat.

Azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint a jövőben az interneten keresztül más nevére nem fizethetünk be számlát, az NBS közölte, figyelmeztetését tévesen értelmezték: nem az volt a cél, hogy lehetetlenné tegyék a polgárok számára a családtagok, rokonok számláinak az online befizetését, hanem hogy megakadályozzák e tevékenység végzését haszonszerzés céljából.

A Szerbiai Nemzeti Bank rendelkezésére álló adatok szerint egyre inkább terjed az ilyen jogosulatlan, jutalék ellenében történő szolgáltatásvégzés. A jegybank megállapította, hogy azok közül a fizikai személyek közül, akik szerződést kötöttek bankokkal folyószámlák vezetéséről és lezárásáról, valamint elektronikus bankszolgáltatásokról, sokan foglalkoznak jogosulatlanul fizetési szolgáltatásokkal. Leggyakrabban a közműdíjakat és egyéb havi számlákat, illetve a gépjárművek bejegyzési díját fizetik be elektronikus úton számos polgárnak, és ebből hasznot húznak. Volt olyan eset, hogy valaki a saját folyószámláján keresztül több mint 1000 átutalást végzett el 8 millió dinárt is meghaladó összegben.

A Szerbiai Nemzeti Bank emlékeztet arra, hogy fizetési szolgáltatások jogosulatlan végzéséért a vonatkozó törvény jelentős pénzbírságot irányoz elő. A központi pénzintézet figyelmeztetését egyes bankok helyesen értelmezték, és az átirattal összhangban jártak el, más bankok számára viszont nyilvánvalóan egyszerűbbnek tűnt, hogy megszakítsák az együttműködést azokkal, akikkel eddig szerződésük volt. Innen eredt az a téves információ, hogy senki sem fizetheti be interneten másnak a számláját – olvasható a Szerbiai Nemzeti Bank közleményében