2024. március 29., péntek

Svrha je brojčani, duhovni i ekonomski rast

Arpad Potapi: Važno je privući veći broj Mađara iz dijaspore da se registruju za glasanje

Važno je da što veći broj Mađara, koji žive u inostranstvu, učestvuje na parlamentarnim izborima sledeće godine - rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u Gedelu, na otvaranju Letnje škole naziva Zaština nacionalnih manjina u Evropi.

Potápi Árpád János (Fotó: MTI)

Potápi Árpád János (Fotó: MTI)

Postoji 350 hiljada registrovanih ljudi, a do sada je pristiglo milion zahteva za mađarsko državljanstvo, te broj registrovanih može da dostigne pola miliona - objasnio je sekretar. Pravo glasa je istorijska prilika, tako da pored registrovanja, treba izaći na izbore i glasati - dodao je. Važno je i to da se zastupaju interesi Mađara koji žive preko granice, da budu prisutni u Parlamentu, te da sadašnja vlada Mađarske računa na to da je dobila legitimitet od celokupnog stanovništva.
Državni sekretar je takođe u svom uvodnom govoru rekao da Mađarska država treba da bude u stanju da daje neposredne odgovore na postavljena pitanje, a u mnogim slučajevima potrebna je brza intervencija. „One koji su napadnuti, država mora da zaštiti“- rekao je on. Cilj je da ako bilo koji Mađar bilo gde u svetu ima povredu svojih prava, Mađarska vlada mora odmah da priskoči u pomoć - dodao je. Janoš Arpad Potapi je takođe izvestio o tome da više zemalja i naroda prati Mađarsku nacionalnu politiku i žele dosta toga da preuzmu iz Mađarskog sistema.

Državni sekretar je takođe govorio o nastavku razvoja programa za vrtiće u Karpatskom basenu, i žele da osiguraju da svako Mađarsko dete pohađa Mađarsko obdanište i školu, te je zato potrebno ojačati školski sistem i u dijaspori.
Prosperitet u domovini je takođe važan - rekao je on, dodajući da je sve više u prvom planu ekonomska pomoć. Podsetio je da je 2016.godina bila godina mladih Mađarskih preduzetnika preko granice a 2017.je godina Mađarskih porodičnih preduzeća.
Strateški cilj nacionalne politike je brojčani, duhovni i ekonomski rast - sumirao je Janoš Arpad Potapi.
Đerđ Čoti, direktor Zavoda za zaštitu prava manjina, u svom uvodnom govoru je istakao da Zavod pruža pomoć u oblasti pravne sigurnosti, Mađarima koji žive u inostranstvu. Tu spadaju obrazovanje, obuka i stalni rad mreže pravne pomoći u Karpatskom basenu. Nakon 2010.godine, nacionalnu politiku odlikuju profesionalizam i pojava stručne politike – rekao je u svom uvodnom govoru Zoltan Kantor, direktor Instituta za nacionalnu politiku.
On je rekao da se u letnju školu, u organizaciji ove dve institucije, prijavilo trideset učesnika koji se bave pravima manjina, kako iz susednih zemalja tako i iz matične zemlje. Od 2012. godine, od kako se organizuje letnja škola, sve je veći naglasak na praktičnim pitanjima o zaštiti prava civila.