2024. március 28., csütörtök

Erdélyben a Tour de Délvidék

Pénteken elrajtolt Zentáról a Tour de Délvidék, a Ci-Fi Civil Központ évente megrendezésre kerülő kerékpártúrája. Az idén Közép-Erdély területét járják be két keréken a tartományunk minden tájáról érkezett kerékpárosok, és augusztus 6-án térnek haza.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A túrázók harmadik alkalommal utaztak erre a vidékre. Korábban két alkalommal kerekeztek Székelyföldön, egyszer pedig Szászföldet és a Fogarasi-havasokat is bejárták – mesélte Zsoldos Ferenc, a túra szervezője, s elmondta, hogy az idén a Mezőség, Kalotaszeg és a Bihar-hegység területén túráznak. Ez évben ismét ellátogatnak Marosvásárhelyre, majd Kolozsvárra is.

– A Mezőség és Kalotaszeg elsősorban néprajzáról és zenéjéről vált híressé, így Kalotaszentkirályon éppen a túra ideje alatt rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb néptánctáborát. A Bihar-hegység pedig csodálatos – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s hozzáfűzte, hogy itt egy kétnapos gyalogtúrát is szerveznek. A Bihar-hegység karsztvidék, vadregényes és meseszép folyóvölgyekkel – monda el a túra szervezője.

A túrán 43-an vesznek részt. A 16 évvel ezelőtt elindított kerékpártúra népszerűsége annak köszönhető, hogy egyrészt a résztvevői olyan helyekre is eljuthatnak, ahova mások nem, másrészt pedig viszonylag alacsony költségvetésű, és a résztvevők számára magyar vonatkozású területeken jelölik ki a szálláshelyeket, e településeken, helyeken is igyekeznek támogatásban részesíteni a kerékpározókat.

– Ezenkívül kiváló a hangulat, és a társaság is jó – nyilatkozta Zsoldos, s elmondta, hogy egy szabad túráról van szó, ahol ugyan a résztvevők számára megszabják, hogy egy-egy nap alatt hova kell eljutniuk, de ezen belül mindenki olyan tempóban kerékpározik, amely számára a legmegfelelőbb. Az idei túrát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Capriolo cég részesítette támogatásban. A topolyai kerékpárgyártó az idén egy kísérőcsapatot is biztosított a túra résztvevői számára.