2024. március 28., csütörtök

Állati körülmények

A Zoohigijena közvállalat immár három éve gondoskodik az újvidéki háziállatokról és házi kedvencekről, időközben megszervezték az elhagyott háziállatok számára az elsősegélynyújtást, illetve 24 órás telefonügyeletet működtetnek a sürgős beavatkozások esetére.

A kóbor kutyák falkákba verődnek (Dávid Csilla illusztrációja)

A kóbor kutyák falkákba verődnek (Dávid Csilla illusztrációja)

Aleksandar Bursać, a Zoohigijena közvállalat igazgatója elmondta, hogy 2014. január 3-ától 24 órás telefonügyeletet működtetnek, jelentkezhetnek azok a polgárok, akik elhagyott háziállatot vagy házi kedvencet vélnek felfedezni Újvidék utcáin. Belgrád egyéves késéssel indította be ezt a szolgáltatást.

– Egyes napokon meg sem csörren a telefon, de voltak olyan napok is, amikor 40-50 hívást regisztráltunk – mondta a Zoohigijena igazgatója. Hozzátette: a legtöbben gazdátlan kutyák és macskák jelenléte miatt hívják a közvállalatot, de olyan eset is volt, amikor az újvidékiek kígyó- vagy hüllőmarás miatt jelentkeztek, illetve gyakran előfordul, hogy eltévedt papagájokat, teknősöket találnak.

A Zoohigijena állatorvosi rendelőket működtet a Futaki úton Újvidéken, Péterváradon és Futakon, továbbá 200 férőhelyes menhelyet tart fenn, amelynek keretében 200 önkéntes gondoskodik az állatokról – írta a Dnevnik napilap. Ami a sürgősségi hívásokat illeti, az ügyeletes állatorvosok mindig idejében a helyszínre érkeznek, habár gyakran előfordul, hogy vaklármáról van szó.

– Legutóbb csütörtökön hajnali öt órakor érkezett egy hívás, egy pánikba esett polgár segítséget kért, mert elmondása szerint a bejárati ajtaja előtt egy mérges kutya tartózkodott, és időnként ráugrott az ajtajára. Amikor az ügyeletes csapatunk a helyszínre érkezett, volt mit látni. Egy törzskönyvezett, nyakörves Basset fajkutya ült a pánikba esett polgár bejárati ajtaja előtt, és barátságosan csóválta a farkát, a farka pedig az ajtón kopogtatott, nyilván ezt hallhatták. Az eset szerencsésen végződött, de olyan helyzetek is előfordulnak, amikor súlyosan sérült állatot kell ellátni – magyarázta Bursać.

Abban az esetben, ha a polgárok sérült vagy sorsára hagyott állatra találnak, illetve ha házi kedvencüknek sürgős segítségre van szüksége, a Zoohigijena következő telefonszámait tárcsázhatják: 021/640-32-20, illetve 021/403-402. A Zoohigijena a világhálón is elérhető: http://www.zoohigijenans.co.rs