2024. április 25., csütörtök

Az anyatej fontosságáról

A szoptatás világhete alkalmából a szakemberek a szoptatás támogatására hívják fel a figyelmet

Augusztus elseje és hetedike között huszonötödik alkalommal tartják meg a szoptatás világhetét, amelynek keretében több mint százhetven országban hívják fel a figyelmet a szoptatás jelentőségére az anya és a gyermek egészségvédelme érdekében. A szoptatás világhetének célja a szoptatás jelentőségének ismertetése. Ez alkalomból kedden a Gyermekgyógyászati szakrendelő gyermekgyógyásza, dr. Gordana Šulić tartott sajtótájékoztatót.

A gyermekorvosi rendelőben (Fotó: Gergely Árpád)

A gyermekorvosi rendelőben (Fotó: Gergely Árpád)

– A szakemberek mindenképpen ajánlják a gyermek szoptatását, mert a szoptatás többek között biztosítja a megfelelő fejlődést, erősíti az immunrendszert, csökkenti az elhízás kockázatát, fejleszti az intelligenciát, általa elkerülhetők a különböző allergiák. A gyermek kizárólag anyatejjel való táplálását féléves korig ajánlják, egyéves korig pedig az anyatej kell, hogy legyen a fő tápláléka a gyermeknek, de a kétéves kor betöltéséig ajánljuk a szoptatást, azzal, hogy hat hónapos kortól, azaz a gyermek huszonhat hetes kora után szükséges a nem tejes ételek bevezetése – mondta a doktornő.

A szoptatásnak érzelmi és anyagi előnyei is vannak. Az anya és a gyermek a szoptatás által szorosabb érzelmi kapcsolatba kerül, de nem elhanyagolható tényező a családi költségvetés szempontjából sem, ugyanis mindig elérhető és nem kerül pénzbe.

Dr. Gordana Šulić (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Gordana Šulić (Fotó: Gergely Árpád)

– Az újszülöttet a születés utáni egy órában kell először megszoptatni, ugyanis ezáltal kialakul az érzelmi kötelék anya és gyermeke között, és megindul a tejképződés, ami megkönnyíti később a szoptatást. Az anyatej a legajánlatosabb táplálék, mert minden megtalálható benne, ami a gyermek fizikai, pszichikai, szociális és érzelmi fejlődéséhez elengedhetetlen, valamint az érzékszervek (látás, hallás, érzékelés, ízlelés, tapintás) fejlődésére és a beszédfejlődésre is jó hatást gyakorol. Az anya és a gyermek közötti érzelmi kötelék kialakulása szoptatáskor serkenti a gyermek fejlődését. Az újszülött-osztályon a kollégák az anyáknak segítenek, hogy már a születés utáni harminc percben elkezdjenek szoptatni, és megmutatják nekik, hogyan kell szoptatniuk. Szükségszerű, hogy az anya és az újszülött napi huszonnégy órát tölthessenek együtt, tehát, hogy a születés pillanatától már a kórházban egy szobában legyenek. Fontos bátorítani az anyukákat, hogy szoptassák gyermeküket, és itt azt is el kell mondanom, hogy egyre több anyuka mutat hajlandóságot arra, hogy szoptasson – mondta a gyermekgyógyász.