2024. április 25., csütörtök

Korszerűsítik az óbecsei Gerontológiai Központot

A intézmény több mint 14 millió dináros beruházással javítja a bentlakók életminőségét, az energiahatékonyabb megoldásokkal pedig a költségeket csökkentik

Az óbecsei Gerontológiai Központ az ország egyik legrégibb ilyen jellegű intézménye. Freund József és Böhm Irén 1905-ben alapított Szegényházán legutóbb 34 évvel ezelőtt dolgoztak ilyen sokat a mesterek.

Egy beépített, de nyitható teraszt kapnak majd a bentlakók (Fotó: Fehér Rózsa)

Egy beépített, de nyitható teraszt kapnak majd a bentlakók (Fotó: Fehér Rózsa)

Júliusban nagy munkálatokba fogtak: felújítják a főépületet, kicserélik a tetőablakokat, zárttá teszik a teraszt, a Sever Đurkić utcában parkolóhelyeket építenek, betonozzák az udvart, a konyha és a vizesgóc részére napkollektorokat szerelnek fel, a beltéri világítást korszerűsítik és újjászületnek a tetőtéri vizesgócok is.
– Szerbiában a 2011 óta hatályos szociális védelmi törvény értelmében meg kell felelni bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az intézmény megkaphassa a tanúsítványt a szolgáltatás végzéséhez. Mivel az óbecsei Gerontológiai Központ nagyon régi épület, nem mindenben felelt meg ezeknek az elvárásoknak, és a felújítások egy része ezekhez is igazodik. Az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően jelentősen javul majd a bentlakók életminősége, a mi költségeink pedig kisebbek lesznek: mivel a mosodában már használjuk a napenergiát, az eddigi tapasztalataink szerint a napsütéses időszakokban 30 százalékkal kevesebb áram fogy, a LED-izzókkal pedig 10-15 százalékos megtakarítással kalkulálunk – mondta el érdeklődésünkre dr. Ricz György igazgató.
A Gerontológiai Központ óbecsei létesítményében csaknem 140 személyről viselnek gondot az intézmény munkatársai, ezek főleg demens és fekvő betegek, az egészségházzal szemben lévő épületben és Péterrévén pedig 28-28 gondozottjuk van. Róluk 63 állandó alkalmazott és 13 határozott idejű szerződéssel dolgozó munkatárs gondoskodik, de mivel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat pályázatán az idén is sikerrel jártak, öt hónapra öt további személy is munkába állhat.
A most folyó felújítási munkálatok költségeinek nagy részét (14,3 millió dinárt) a közbefektetéseket irányító országos iroda fedezi, az áfát pedig az óbecsei önkormányzat állja. A kivitelezéssel a belgrádi Jugogradnját bízták meg, amelynek október 10-ére kell befejeznie a munkát. Jövőre a földszinti vízvezeték-hálózat cseréjét tervezik, Péterrévén liftet szeretnének beépíttetni, az egészségházzal szemben lévő épületbe pedig új liftre és új vízvezeték-hálózatra fognak pályázni.
A Gerontológiai Központ ma, Óbecse község napján, a községi díjazottak egyike lesz. Az elismerésre a színvonalas és professzionális szolgáltatás nyújtásáért javasolták az intézményt.