2024. április 24., szerda

Megszentelték az új kenyeret

A hétvégén kenyérszentelő ünnepséget tartottak Törökfaluban

Kiváló hangulatban telt el vasárnap Törökfaluban a helyi Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében a tizenhatodik alkalommal megrendezett kenyérszentelő ünnepség, amelyen a hagyományokhoz híven megszentelték az új búzából sütött kenyeret.

A törökfalui lányok a búzakoronával és az új kenyérrel (Csincsik Zsolt felvétele)

A törökfalui lányok a búzakoronával és az új kenyérrel (Csincsik Zsolt felvétele)

A falubeliek ezúttal is díszmenetben vonultak kora este a búzakoronával és az új kenyérrel a Szent Gellért római katolikus templomba, ahol Kormányos Zoltán törökfalui plébános ünnepi misén áldotta meg az új kenyeret. Majd a rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral és utcabállal zárult a falu főterén, ahol ezt megelőzően volt főzőverseny és kirakodóvásár kocsmasátorral, közben a vendégeket a zentai Retrosong együttes és az Adai Szegénylegények zenekar szórakoztatta, illetve késő délután fogatos felvonulást is tartottak a településen. Az esti művelődési műsor előtt Nagy Rózsa, a Százszorszép ME vezetője köszöntötte a népes közönséget, majd Nyilas Leonov Anita mondott ünnepi köszöntőt a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében. Hangsúlyozta, hogy a kenyér mindenkinek ugyanazt jelenti: a létbiztonságot, a megmaradást, a megélhetést. Az ünneplőknek azt kívánta, legyen még sok ehhez hasonló szép ünnepük, hogy emlékezzenek népünk hagyományaira, és mindenki asztalára kerüljön oda a mindennapi kenyér.

A zenés-táncos irodalmi műsoron helybeli és vidéki szavalók, népdalénekesek és asszonykórusok, zenészek, népi és modern táncosok léptek föl, bemutatkoztak többek között a gunarasi József Attila ME, a törökfalui Százszorszép ME, a tornyosi Ady Endre ME, a kevi Móra István ME, az adai Aranykapu ME és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának csoportjai.

A Százszorszép Művelődési Egyesület 2001 óta rendszeresen megszervezi a kenyérszentelő ünnepséget, amely egyben falunap is. Nagy Rózsa elmondta, hogy a jelenlegi csapattal 2012 óra szervezi az ünnepséget, amelynek közösségépítő szerepe van, hiszen összefogja a falu apraját-nagyját, valamint összekovácsolja a helyi és környékbeli művelődési egyesületeket, amelyek rendszeresen fellépnek egymás rendezvényein. Mindez azoknak a támogatóknak és jóakaratú embereknek köszönhető, akik támogatásukkal és kezük munkájával hozzájárultak a rendezvény sikeres megtartásához. Kiemelte, hogy az idén rekordszámú, 42 csapat vett részt a kakaspörköltfőző versenyen, amelyet délelőtt rendeztek meg, és a helybeliek mellett érkeztek résztvevők Magyarkanizsától Moholig és Topolyáig. A kakaspörkölteket háromtagú zsűri bírálta el, amelynek tagjai Törökfalu testvértelepülései delegálták. A Tóth Györgyi (Bogyiszló), Horváth Árpád (Sármellék) és Pozsár István (Erzsébetlak) összetételű zsűri döntése értelmében a főzőversenyt a topolyai Royal-Gasztro csapata nyerte meg, a Csantavéri Hentesek végeztek a második helyen, a harmadik helyet a buránysori Drenkovics Dániel érdemelte ki.