2024. március 29., péntek

A mezőgazdaság számára is fontos a hagyományőrzés

A hagyományos rendezvények megszervezéseit támogatja a tartomány

Kedden 174 civil szervezet, önkormányzat, oktatási intézmény képviselője írt alá támogatási szerződést a Tartományi Képviselőházban.

Összesen 174 pályázóval írtak alá támogatási szerződést (vojvodina.gov.rs)

Összesen 174 pályázóval írtak alá támogatási szerződést (vojvodina.gov.rs)

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság ilyen módon különböző hagyományos rendezvények megszervezését támogatja. A szerződéseket Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, valamint Mladen Petković illetékes segédtitkár adta át a sikeresen pályázóknak. Ótott Róbert elmondása szerint a hagyományos rendezvények helyi szinten rendkívül fontosak, és igazán nagy érdeklődés övezi őket. A helyi lakosok közül sokan egész évben ezeket a rendezvényeket várják, hiszen ilyenkor megmozdul a falu apraja-nagyja.
– Ez alkalommal olyan civil szervezetek, továbbá oktatási intézmények és önkormányzatok pályázhattak, amelyek ilyen módon népszerűsítik a mezőgazdasági termékeket, valamint kapcsolatot alakítanak ki a termelők, a piac és a fogyasztók között. Az ilyen jellegű rendezvények éppen ezért külön jelentőséggel bírnak a mezőgazdaság szempontjából. Az idén 30 millió dinárt irányoztunk elő erre a célra. Ez nagy előrelépés az elmúlt évhez viszonyítva, amikor a támogatás keretösszege csupán 10 millió dinár volt. A sikeresen pályázók esetében az odaítélt támogatás értéke meghaladja a 16 millió dinárt – mutatott rá Ótott Róbert.
Bogyó Ferenc, a gombosi Tamaskó József Méhészegyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy 130.000 dinárra pályáztak. A támogatást a Tamaskó József méhészről elnevezett lovagrend megalapítására fordítják majd. Mint kiemelte, nem első alkalommal igényeltek tartományi segítséget, és ez a támogatás kulcsfontosságú, hiszen önrészből mindez nem valósulhatna meg.
Polyákovity Izabella, a szabadkai PAVAFO Egyesület képviseletében érkezett Újvidékre.
– A PAVAFO Egyesület egy biopiac kialakítására pályázott, amely a régi vásárok hangulatát idézi. Az érdeklődők biotermelőkkel és biogazdákkal találkozhatnak a piacunkon, amelyet három havonta a Népkör udvarában hagyományosan megrendezünk. Legközelebb az Interetno fesztivál keretében, augusztus 22-e és 26-a között várjuk a látogatókat – hangsúlyozta Polyákovity Izabella.
Ricz András a palicsi Ostorka Polgárok Egyesületét képviselte. Elmondása szerint az egyesület célja a vajdasági mezőgazdasági hagyományok ápolása, a magyar lovaskultúra népszerűsítése, valamint a falusi turizmus fejlesztése.
– A Ludasi helyi közösséggel karöltve már évek óta szervezünk lovas találkozókat, fogathajtó versenyeket. A most megpályázott összegből szintén egy lovas, valamint kézműves hagyományőrző rendezvényt szeretnénk szervezni Ludason. A tervek szerint erre október elején kerül majd sor – mondta.