2024. április 16., kedd

Pence: Donald Trump nagyon hamar aláírja az Oroszország elleni újabb szankciókat

Donald Trump amerikai elnök nagyon hamar alá fogja írni az Oroszország elleni újabb szankciókról szóló törvényt - jelentette ki újságíróknak kedden Mike Pence amerikai alelnök a georgiai fővárosban, Tbilisziben.

Mike Pence amerikai alelnök (Fotó: Beta/AP)

Mike Pence amerikai alelnök (Fotó: Beta/AP)

"Trump felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel destabilizáló szerepével" - mondta Pence georgiai vendéglátójával, Giorgi Kvirikasvili kormányfővel tartott sajtóértekezletén. Az elhangzott szöveg megtalálható a washingtoni Fehér Ház honlapján.
Az alelnök hangsúlyozta, hogy Oroszország folyamatosan megszállás alatt tartja Georgia területének egyötödét. Az Egyesült Államok határozottan elítéli az orosz megszállást.
Oroszország és Georgia 2008-ban rövid háborút vívott egymással. Ennek következményeként a kaukázusi ország két szakadár régiója kikiáltotta - az Oroszországon kívül csak kevés ország által elismert - függetlenségét, amelyet azonban csak orosz katonai támogatással tudnak fenntartani.
Pence Tbilisziben vendéglátójához fordulva kijelentette: "Kiállunk mellettetek. büszkék vagyunk barátságunkra, a georgiai nemzettel és néppel fennálló stratégiai partnerségre". Az amerikai alelnök egyben hangsúlyozta, reméli, hogy egy nap Georgia csatlakozik a NATO-hoz.