2024. április 24., szerda

Reggeli Nándorfehérváron, ebéd Budán…

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

A nemzet egyik legnagyobb diadalának napja július 22-e, a Nándorfehérvár elleni sikertelen török ostrom napja, mely idestova 461 éve zajlott le. Az évfordulóról az idén 12. alkalommal emlékeztek meg a szegedi Mátyás téren, nem is akárhogyan, hanem lovagkori hadi játékokkal, táncbemutatókkal, gyermekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal. Július 21-én, pénteken délután tudományos előadással, másnap pedig családi programokkal várták az érdeklődőket az Alsóvárosi Kultúrház szervezésében, számos támogató közreműködésével. A szegediek ezáltal a nemzeti történelem kimagasló alakjának, Hunyadinak a török ellen aratott győzelme előtt teszik tiszteletüket. A keresztény világban is jelentős dátum az 1456. július 22-e. A diadal eseményeire emlékeztet világszerte a déli harangszó, magyar vonatkozásban pedig hat évvel ezelőtt, 2011-ben az Országgyűlés július 22-ét a győzelem emléknapjává nyilvánította.

Még csak nagy lábakról lehet megszólítani a közönséget! (Veréb Simon felvétele)

Még csak nagy lábakról lehet megszólítani a közönséget! (Veréb Simon felvétele)

A vitézek akár egy sereggel elbírtak egyedül, az öltözésnél mégis segítségre szorultak (Veréb Simon felvétele)

A vitézek akár egy sereggel elbírtak egyedül, az öltözésnél mégis segítségre szorultak (Veréb Simon felvétele)

Szemet gyönyörködtető volt az esti látványosság (Veréb Simon felvétele)

Szemet gyönyörködtető volt az esti látványosság (Veréb Simon felvétele)

A nyitónapi előadásoknak köszönhetően a hallgatóság Juhász Katalin néprajzkutató által betekintést nyert a Hunyadiakról fennmaradt emlékekbe, a magyar és a balkáni népek folklórjába. Szombaton a fegyverek és a korabeli öltözetek kapták a főszerepet.

Harci díszek csillogtak és zászlók lobogtak a Klauzál téren a verőfényes napsütésben. A harcosok, zászlóforgatók, gólyalábasok tarkította tömeg zenés-zajos felvonulással érkezett a Mátyás térre, hogy ott tudtára adhassa a városlakóknak, idestova 561 éve történelmi tett zajlott a mai szerb főváros, Belgrád területén.

– Ez Szeged középkori hagyományainknak emléket állító egyetlen rendezvénye. A diadal hőseire emlékeztünk ünnepelve, fesztiválhangulatban, közelebb hozva a reneszánsz kori értékeket az érdeklődőkhöz – emelte ki Pleskonics András, az egyik szervező. A Mátyás tér elrendezésében törekedtek a korabeli hangulat megteremtésére.

„A legenda szerint a török szultán a nándorfehérvári ütközet előtt kijelentette, hogy a reggelit Nándorfehérváron, az ebédet Budán, a vacsorát pedig Bécsben kívánja elfogyasztani” – idézte fel a rendezvényen Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, kiemelve, a nándorfehérvári győzelem összefogásunk jelképe, emlékezete erősíti a nemzeti identitástudatunkat, üzenetet hordoz a mai kor számára is. A Mátyás tér autentikus helyszíne az emlékezésnek, 1456 nyarán ugyanis Kapisztrán János vezetésével a dél felé vonuló keresztesek a szegedi ferences rendház mellett álltak meg, innen indultak a csata helyszínére. A Pavane zászlóforgatóit követően nagy sikert aratott a gyermekek körében a Langaléta garabonciások bábjátéka is. Vitéz János törökkel vívott „csetepatéjának” történetén nevettek jóízűeket kicsik és nagyok egyaránt. A továbbiakban a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület reneszánsz kori táncokat adott elő és hadi bemutatót tartott, a látványos bemutatók sorát pedig az Oroszlánszív Lovagrend folytatta. A hagyományőrzők révén felállítottak az emléknapokon egy ostromgépet, az úgynevezett trebuche kicsinyített mását. A legnagyobb szerkezetek akár 40–150 kilogrammos köveket is képesek voltak elhajítani, mérhetetlen pusztítást okozva. Erejük az elhajított kőtömb magas röppályájában lakozott, a töltetek tömegük súlyának többszörösével csapódtak a falakba. A nézők lélegzetvisszafojtva figyelték az íjakat, számszeríjakat megfeszítő és a céltáblára célzó katonákat. A távolsági fegyverek bemutatásának csúcspontját egy lőporos fegyver elsütése jelentette. A kisgyermekek körében a párviadal osztatlan sikert aratott. Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontnál gasztronómiai bemutató és kóstoló által lehetett megismerkedni ínyencségekkel. A török hódoltság a magyar konyhára is hatással volt, így például a paprika, a paradicsom, a padlizsán török eredetű jövevényzöldségek mára a magyar ízvilágot is gazdagítják.

Látványos utcai felvonulás a Kárász utcán (Veréb Simon felvétele)

Látványos utcai felvonulás a Kárász utcán (Veréb Simon felvétele)

A jó szem mellett erős kar is kell a célzáshoz (Veréb Simon felvétele)

A jó szem mellett erős kar is kell a célzáshoz (Veréb Simon felvétele)

A szegedi közönség vette a lapot (Veréb Simon felvétele)

A szegedi közönség vette a lapot (Veréb Simon felvétele)