2024. április 25., csütörtök

Átlagsebesség-ellenőrzés az autópályákon

Az országutakon fokozott a forgalom, helyenként a fizetőkapuknál és a határátkelőknél is várni kell

A határrendőrség jelentése szerint a határátkelőhelyeken változó a járművek torlódása. Ma egyes helyeken, például a montenegrói határon Gostunnál hirtelen megnőtt a forgalom, így a várakozási idő 30 percre nőtt. Fokozódott a forgalomra a horvát határon Batrovcinál, a magyar határon Horgoson és Gradinánál a bolgár határnál, valamint Preševónál a mecedón határon. 30–60 percet is kellett várakozni egyes időszakokban.

Ezzel a helyzettel holnap is számolni lehet, hiszen az évi szabadságok időszakában vagyunk. A fokozott forgalom oka éppen az, hogy külföldi turisták Szerbián keresztül utaznak többek között a tengerpart irányába. Az autópályán a legnagyobb a forgalom, különösen Macedónia és Montenegró felé. Hétköznap egy kicsit mérséklődik a forgalom, de ezen a hétvégén is a turistaváltások miatt újabb torlódásokkal lehet számolni.

A kimondottan magas hőmérséklet miatt a Szerbiai Motorosszövetség szakemberei azt tanácsolják a vezetőknek, hogy a nap legmelegebb időszakában ne üljenek kormányhoz, illetve ha mégis megteszik, csak kipihenten vezessenek, fogyasszanak elég folyadékot, és gyakrabban álljanak meg pihenni.

Szükség van az óvatosságra, a közutakon ugyanis több helyen folynak munkálatok. A Szerbiai Utak Közvállalat ezért arra kéri a sofőröket, hogy a haladási sebességet a kialakult útviszonyokhoz igazítsák, vigyázzanak a maguk és az útépítő munkások épségére is.

A Nagybecskerek és Káty közötti szakaszon még mindig tartanak a felújítások, így Zsablyától Nagybecskerek felé csak egy sávon lehet kölekedni, vagyis a járműveket váltásban engedik továbbhaladni. Sajkásgyörgyénél (Đurđevónál) augusztus 18-ig felújítási munkálatok folynak a másodrangú országúton, emiatt az útépítők azt javasolják, hogy a vezetők alternatív útvonalat válasszanak. Zsablyára például Káty felé tudnak eljutni.

Az óvatosságra és a közlekedési előírások betartására már csak azért is szükség van, mert a rendőrség a napokban megkezdi az autópályákon a gyorshajtás büntetését. Az átlagsebességet a két fizetőkapu között megtett út időtartamából számolják ki – ezt Vladimir Rebić rendőrigazgató jelentette be.

Rebić a belgrádi fizetőkapunál tett látogatás során kiemelte, ez egy új rendszer, a belügyminisztérium a Szerbiai Utak Közvállalattal dolgozza ki. A rendszer kidolgozása már a végső fázisban van, és mindenképpen a sebességkorlátozás betartására kívánja ösztönözni a vezetőket, hogy csökkenjen az áldozatok száma. 2015-ben 60 személy vesztette életét az autópályán, 2016-ban pedig mintegy 50 ember halt meg ezeken az utakon.

– Az elmúlt időszakban, amikor a rendszer még vizsgálati fázisban volt, a vezetők a fizetőkapuknál kiadott elismervényen láthatták, ha nem tartották be a sebességkorlátozást, és az átlagsebességük meghaladta a 120 kilométert óránként. Ezeket a szabálysértéseket még nem büntetjük – mondta Rebić.

Kiemelte, az autópályán a fizetőkapuknál kiadott elismervényen pontosan fel lesz tüntetve az érkezés és a jármű távozásának időpontja, valamint az adott útszakasz haladási átlagsebessége. Így a közlekedésbiztonsági törvénynek megfelelően az elkövetkező időszakban büntetéssel számolhatnak azok a vezetők, akik gyorsabban hajtanak a megengedettnél. A szabálysértőket a rendőrség a fizetőkapunál is igazoltathatja, de a büntetés házhoz is érkezhet majd.