2024. március 28., csütörtök

Megdőlhet a hőségrekord

A magyarországi meteorológusok szerint péntektől vasárnapig a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja a legmagasabb hőmérséklet

Az időjósok szerint pokoli tíz nap vár Szerbiára – és a környező országokra –, a legmagasabb nappali hőmérsékletek várhatóan folyamatosan 35 és 40 Celsius-fok között alakulnak. Mától már éjszaka sem cs0kken 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet. A magyarországi meteorológusok ennél is rosszabb hírekkel szolgáltak, a metnet.hu meteorológiai portál szerint megtörténhet, hogy pénteken a 41, szombaton a 42, vasárnap pedig ismét a 41 Celsius-fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. A napsütés szinte minden nap zavartalan lesz, esőre, záporra vasárnapig biztosan nincsen kilátás – állítják az időjósok.

Hűsítő víz nélkül nehéz lesz elviselni a következő napok melegét

Hűsítő víz nélkül nehéz lesz elviselni a következő napok melegét

Szerbiában az északi vidékeken lesz a legmelegebb. Míg Szabadkán, Újvidéken és Belgrádban a következő két napban már 38 Celsius-fok lesz a legmagasabb hőmérséklet, a legalacsonyabb éjszakai pedig 22, addig az egyébként forró Nišben „csak” 34 Celsius-fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, az éjszaka pedig, 17 Celsius-fokkal, érdemi felfrissülést hozhat a nišieknek.

A Blic belgrádi napilapnak nyilatkozó meteorológusok szerint a hőség egészen augusztus második feléig nem enyhül. A magyarországi meteorológusok szerint jövő hétfőn, augusztus 7-én, 31–33 Celsius-fokig eshet vissza a nappali hőmérséklet.

Az is megtörténhet, hogy megdől a történelmi hőségrekord – nyilatkozta a Blicnek Slobodan Sovilj, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) munkatársa, majd pontosított, hogy ezt Belgrád vonatkozásában állítja. Belgrádban a 2012. év volt a legmelegebb, megelőzte a korább rekordévet, 1946-ot. 2003-at és 2015-öt szintén különösen meleg évként tartják nyilván – tette hozzá Sovilj, akinek szavai szerint a most kezdődő nyári hőhullám az idén a negyedik. 2012-ben öt hőhullám „kínozta” Szerbiát. Várhatóan ez a mostani hullám tart a legtovább, és ez hozza magával a legmagasabb és a leginkább embert, illetve állatot és növényt próbáló hőmérsékleteket.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) munkatársa, Slobodan Sovilj, elképzelhetőnek tartja, hogy miután megállapítják a legmagasabb középhőmérsékletet, az idei nyár biztosan bekerül a rekordévek sorába. 

– Belgrádban a trópusi időjárás várhatóan augusztus 10-ig tart. Számításaink szerint akkor érkezik jelentősebb lehűlés, amelyet követően a legmagasabb nappali hőmérséklet az átlagnak megfelelően alakul. Ez viszont nem jelenti azt, hogy vége lesz a nyárnak. A jelenlegi számítások szerint megtörténhet, hogy augusztusban, majd szeptemberben is, újabb hőhullámok fordulnak elő. Abban szinte biztosak vagyunk, hogy ezek a hőhullámok már nem lesznek annyira kifejezettek, drasztikusak, mint az, ami most kezdődik. Az idei év forróságát mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy tavaly augusztus 10-ig csupán két nap érte el a 35 Celsius-fokot a legmagasabb nappali hőmérséklet. Csak a most kezdődő hőhullám során tíz olyan nap követi majd egymást, amikor a hőmérséklet meghaladja a 35 Celsius-fokot.

Az egyik hosszú távú magyarországi előrejelzés szerint – www.idokep.hu – Szegeden és környékén augusztus 20-ig nem csökken 30 Celsius-fok alá a hőmérséklet. Ugyanez az oldal figyelmeztet mindenkit annak fontosságára, hogy készítse fel szervezetét a most kezdődő újabb hőhullámra. Az extrém hőmérsékletek elsősorban az időseket, kisgyermekeket, valamint a szívbetegeket, keringési és vérnyomás-problémákkal küszködőket viselheti meg. A nagy melegben tompábbnak, fáradtabbnak érezhetjük magunkat, csökken a koncentrálóképesség, olvasható, mint ahogyan az is, hogy igyunk naponta 3-4 liter cukor-, koffein- és alkoholmentes folyadékot, és kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között nagyon erős lesz, ezért fontos gondoskodnunk a bőr védelméről, viseljünk napszemüveget és szalmakalapot.