2024. április 23., kedd

Két, nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg

Batut intézet: védekezzünk a szúnyogcsípések ellen

Az idei első, nyugat-nílusi lázban szenvedő betegeket Belgrád város területén vették nyilvántartásba. Két 60 év feletti személyről van szó, akiket a koruk miatt és azért is, mert krónikus betegek, a fokozott kockázattal járó betegségek kategóriájában gyógykezelnek – jelentette a Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet sajtószolgálata.

Az Európai Betegség-ellenőrző és Megelőző Központ adatai szerint július 27-ig Görögországban 5 személy kapta meg a nílusi lázat, és négyen Izraelben.

Ezt a betegséget szúnyogcsípés okozza. Térségünkben is meghonosodott szúnyogfajta terjeszti, de a fő vírushordozók a madarak.

A betegség lappangási ideje 2–14 nap. A fertőzött személyek a legtöbbször nem tapasztalnak semmilyen tünetet, csak kis százalékuknál mutatkozhatnak megfázásra utaló jelek. A betegség magas lázzal, fejfájással, torokfájással jár, hát-, izom- és ízületi fájdalom is előfordulhat. A beteg fáradékony lesz, esetleg kiütések is megjelennek a bőrön, valamint megnagyobbodhatnak a nyirokmirigyek.

A Batut intézet a betegség elkerülése érdekében a lakosságot arra kéri, hogy különféle szerekkel védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Alkonyatkor, illetve hajnalban, amikor a szúnyogok a legaktívabbak, könnyű ruházattal fedjék a bőrüket.