2024. április 16., kedd

Évente 6000 tüdőrákos megbetegedés

Szerbia második Európában a daganatos kórban elhunytak számának tekintetében

A tüdőrák a második a leginkább férfiakat érintő betegség, a prosztatarák okozta megbetegedéseket követően – tette közzé a szerbiai légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozó egyesület, a  tüdőrák elleni küzdelem világnapján.

Az egyesület felmérései szerint csupán az 1999 és 2009 közötti időszakban 27 százalékkal nőtt a tüdőrákos betegek száma. Évente 4600 személy halálát okozza a betegség.

A tüdőrák ellen küzdő egyesület az egészségügyi minisztériummal, valamint az ifjúsági és sportminisztériummal közösen kampányt indítottak, amely a megelőzés és a korai diagnózis fontosságára hívja fel a figyelmet. A betegség korai felfedezésével, illetve a megelőzéssel ugyanis csökkenthetőek e sötét statisztika számadatai.

A felmérések szerint az esetek többségében a dohányzás a felelős e rákos betegség kialakulásában – hangsúlyozta dr. Dragana Jovanović, a szervezet illetékese. Ezért a kampánnyal főként arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a tüdőrák az egyetlen a daganatos betegségek között, amely konkrét lépések révén, vagyis a dohányzás elhagyásával megelőzhető.

Jovanović elmondta, hogy az elmúlt 15 évben a molekuláris biológiai terápiák és a legújabb immunológiai gyógymódok által lényegesen megváltozott a helyzet. Az immunterápia ugyanis valódi forradalmat jelent a különböző rosszindulatú betegségek kezelésében, beleértve a tüdőrákot is.

Az új terápia, amely az immunrendszer blokkolásával hat, jelentős arányban volt eredményes – magyarázta Jovanović. Remények szerint hamarosan Szerbiában is elérhetővé válik az újfajta gyógymód.