2024. március 28., csütörtök

Az oroszoknak is árthat az amerikai képviseletek létszámának csökkentése

Az oroszoknak is árthat az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletek állományának kényszerű csökkentése, ugyanis lelassítja a vízumok kiadását, és a leépítés elsősorban a helyi alkalmazottakat érintheti majd - írta hétfői számában a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnap sugárzott tévéinterjúban jelentette be, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie az Oroszországban működő nagykövetsége és főkonzulátusai alkalmazottainak létszámát. Moszkva az intézkedést 35 orosz diplomata decemberi kiutasítására, valamint arra adandó válaszként hozta meg, hogy az amerikai kongresszus a múlt héten megszavazott egy új szankciókat is tartalmazó törvénytervezetet.

A Vedomosztyi által megszólaltatott szakértők szerint a diplomáciai missziók alkalmazotti létszámának leépítése minden idők legjelentősebb ilyen lépése lehet, amilyenre még a hidegháború idején sem volt példa. Az intézkedés - amellett, hogy megnehezíti a képviseletek munkáját - hátrányos az orosz állampolgárok számára is.

"Az oroszoknak az amerikai vízumra hetekig, ha nem hónapokig kell majd várniuk" - idézte a lap Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövet Twitter-bejegyzését.

A Vedomosztyi egy idegenforgalmi szakértőre hivatkozva azt írta, hogy a változások a turizmusra vélhetően nem lesznek majd hatással, mert az amerikai büntetőintézkedések célpontjai elsősorban orosz diplomaták és üzletemberek.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikaiak vélhetően maguk dönthetnek majd arról, hogy kiket érintsen a Putyin által bejelentett létszámcsökkentés. Nem kizárt, hogy a leépítés elsősorban az orosz alkalmazottakat fogja érinteni. A Vedomosztyi az amerikai külügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy 2013-ban az Oroszországban működő amerikai képviseletek 1279 munkatársa közül 934 orosz állampolgár volt.

A kétoldalú viszonyban a legnagyobb eddigi kiutasítási konfliktus 1986-ban történt: Washington 80, Moszkva pedig 30 diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, kémkedéssel gyanúsítva meg őket.

A Vedomosztyi szerint a felek szankciós és diplomáciai háborúja elfajulhat, ami kisebb gazdasági potenciálja miatt Oroszországnak nagyobb károkat okozhat majd, mint az Egyesült Államoknak.